Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Rusmir Hrvić: Projekat TIS obećava, regionalna saradnja je ključ uspjeha

Rusmir Hrvić: Projekat TIS obećava, regionalna saradnja je ključ uspjeha

AS GROUP pravi je dokaz da, kada se iskoriste svi potencijali koje posjeduje Bosna i Hercegovina, odlični poslovni rezultati jednostavno ne mogu izostati. Grupacija trenutno zapošljava 4.000 radnika i svakako se ne žele na tome zaustaviti. Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS GROUP, u razgovoru za portal Inreformator.ba ukratko nam je predstavio ovaj uspješni kolektiv, govorio je o strategijama poslovanja, a bilo je priče i o prednostima, te nedostacima poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini. Hrvić je mišljenja kako je regionalna saradnja ključ uspjeha i da je to nešto čemu u budućnosti treba posvetiti više pažnje.

Inreformator.ba: Možete li nam ukratko predstaviti kompaniju AS GROUP?

Rusmir Hrvić: AS GROUP je nastala sa vizijom da se odgovori na ogroman pritisak inozemnih brandova na bh. tržište, u namjeri da ga u potpunosti podredi svojim interesima. Našim konceptom željeli smo pokazati da imamo šta ponuditi i da smo u stanju odgovoriti izazovu kreiranja domaćih brandova. Nastali smo iz male trgovačke radnje koja je počela sa radom još krajem 80-tih godina prošlog vijeka, koju smo sa početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu zatvorili. Godine 1996. smo ponovno počeli sa trgovinom, a nekoliko godina kasnije ušli smo u proizvodnju sa sada već poznatim brandovima AS i Master. Slijedila je akvizicija turske konditorske tvornice u Visokom Kent, potom tekstilne industrije Napredak u Tešnju. Nakon toga smo akvizirali Vispak, potom Oazu. U međuvremenu smo uspjeli oživjeti i bivšu tekstilnu industriju Borac Travnik, tako što smo pokrenuli Fortitudo u kojem sada radi blizu 1.000 radnika. Akvizicijom Klas Grupacije u okviru koje posluju Sprind, i Mlin i pekara Ljubače, postali smo lider prehrambene industrije u BiH.

Inreformator.ba: Koje su strategije poslovanja AS GROUP?

Rusmir Hrvić: Mi smatramo da Bosna i Hercegovina ima u svojoj ljepoti raznolikosti odlučujuću prednost i u tržišnom smislu, koja nam daje puno razloga da tu našu posebnost iskoristimo na pravi način. Susreti različitih kultura, učinili su nas ovdje zanimljivim u svakom pogledu, što nam može dati efekat vjetra u leđa na tržištima. Inovativnim pristupom u svakoj sferi poslovanja tu ljepotu raznolikosti nastojimo konkretizirati kao dodanu vrijednost. To bi otprilike bila naša poslovna filozofija. Dodamo li ovome da nastojimo jačati domaće brandove, ponekad akvizicijom, a nekada opet pokretanjem i razvijanjem novih brandova, doći ćemo do mjerljivih strategija AS GROUP koje želimo implementirati.

Inreformator.ba: Koje su prednosti poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini?

Rusmir Hrvić: Prednosti su sama Bosna i Hercegovina, i njene vrijednosti koje sam naveo u prethodnom odgovoru. Također, prednost je samo podneblje koje je izvrsna kombinacija kontinetalnog i mediteranskog. U oblasti proizvodnje hrane, npr. ogomne su šanse za razvoj zdrave hrane, jer je tlo u Bosni i Hercegovini ostalo najvećim dijelom nezagađeno. Tu su i pitke vode, šume, predjeli koji ostavaljaju bez daha. Sve to može biti razlogom za pokretanje ozbiljnih turističkih projekata, koji onda pokreću čitav niz privrednih grana. Ipak, najveća prednost Bosne i Hercegovine po mom mišljenju su ljudi, sa svojim znanjima i vještinama, ali i ponekad neobjašnjivo rijetkim mentalitetom koji iznenadi i nas same, da kada nam je najteže, tada dajemo najbolje rezultate. Bosanski prkos je čudo. I mi ga konačno trebamo početi koristiti ne samo kada smo u škripcu i kada smo egzistencijalno ugroženi. Ako smo već takvi kakvi smo, onda bismo naš prkos trebali uključiti sa ciljem da se takmičimo sa svijetom u svemu što je dobro. A ovoga o čemu pričam ima u posljednje vrijeme sve više u Bosni i Hercegovini.

Inreformator.ba: Koji su to nedostaci poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini koji Vam otežavaju poslovanje?

Rusmir Hrvić: Administracija bi morala biti efikasnija. Infrastruktura bi trebala biti modernija. Znanje bi se moralo podsticati puno jače. Tehnologije bi trebale biti dostupnije. Poslovni ambijent bi tada bio puno povoljniji.

Inreformator.ba: Prema Vašem mišljenju, na koji način je moguće prevazići te nedostatke?

Rusmir Hrvić: Ove nedostatke bi bilo moguće prevazići politikama koje bi realno sagledavale potrebe privrednika i radnika. Oni bi trebali biti u prvom planu sa njihovim zahtjevima. Mislim da bismo tada u kratkom roku dostigli veliki rast i razvoj. Tada bismo iz pozicije u kojoj se sada nalazimo, vrlo brzo uhvatili priključak sa srednje razvijenim zemljama u EU. Naš ključni strateški kratkoročni makroekonomski cilj je stvaranje velike i moćne srednje klase koja će biti u stanju pokrenuti potrošnju na višim razinama od ove koja je sada. To će predstavljati snažan zamajac razvoju nacionalnih ekonomija na ovim prostorima, veću zaposlenost, blagostanje i političku stabilnost.

Inreformator.ba: Posebno nas zanima vaš stav o poreznoj politici i zakonskom okviru koji uređuje ovu oblast.

Rusmir Hrvić: Reformska agenda je puno obećavala. Govorilo se da će privreda biti konačno rasterećena. Međutim, svi potezi koji su do danas povučeni su išli u pravcu daljeg opterećavanja prije svega proizvođača. Umjesto da postanemo konkurentniji, mi dolazimo u situaciju da donosimo odluke o usporavanju našeg daljeg rasta i razvoja, a neke važne investicije bivamo primorani ostavljati za neka bolja vremena. Javna potrošnja nam je prevelika, i tu se vlade i zakonodavci moraju početi ponašati restriktivno ponašati. S druge strane, svi oni koji prozvode, moraju konačno osjetiti da su korisni ovome društvu. To će i u poreskoj politici značiti korak bliže pravednijoj socijalnoj raspodjeli. Pravda je, kako znamo, osnovni preduvjet svakom razvoju.

Inreformator.ba: Imate li s nekim ostvarenu regionalnu saradnju i kakva su Vaša dosadašnja iskustva?

Rusmir Hrvić: Naravno. Regionalna saradnja je ključ uspjeha svih nas na ovim prostorima. Moramo se regionalno uvezati po svakom osnovu kako bismo bili u prilici zajedno rasti i razvijati se. Tek tada svi mi kao regija u globalnom kontekstu predstavljamo faktor u tržišnom smislu. Zbog prirode našeg posla, sarađujemo sa najvećim ritejlerima u regiji, ali i sa distributerima, kao i sa proizvođačima primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali također i sa velikim brojem proizvođača finalnih proizvoda u prije svega FMCG sektoru.

Inreformator.ba: Značaj nevladinog sektora u promociji tržišta i privlačenja investicija?

Rusmir Hrvić: Nevladin sektor može igrati važnu ulogu u ekonomskom razvoju jedne regije. Nadam se da će tako biti u budućnosti, jer do sada nismo mogli osjetiti rezultate rada nevladinog sektora u tom smislu. Našim nacionalnim ekonomijama, kao i cijeloj našoj regiji potreban je povoljan i pozitivan, prije svega komunikacijski zaokret. Svi zajedno moramo postati regija prosperiteta i razvoja. Jer, toliko toga kao nacionalne ekonomije, a kamo li kao regija, u ekonomskom smislu imamo za ponuditi cijelom svijetu. Tada ćemo imati o čemu pričati našim unucima.

Inreformator.ba: Kakva su Vaša očekivanja od projekta TIS?

Rusmir Hrvić: Sudeći po ciljevima, ambicijama, i respektabilnosti aktera i partnera s jedne strane, ali i naših realnih potreba s druge strane, ovo je projekat koji obećava. Imate našu podršku.

Inreformator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top