Ekonomija

Rusmir Hrvić: Mnoge kompanije u BiH spasili smo od propadanja

Svakodnevni rad, trud i zalaganje svih zaposlenih ključ je uspjeha i glavni razlog što je “Klas” d. d. iz Sarajeva dobitnik nagrade za kompaniju godine na ovogodišnjem “Sarajevo Business Forumu”, smatra direktor ove firme i predsjednik Uprave “AS grupacije” Rusmir Hrvić.

Globalni karakter

U razgovoru za “Dnevni avaz” Hrvić ističe ponos zbog dobivanja ovog priznanja.

– Ponosan sam što je “Klas” dobio ovu nagradu, pogotovo zato što je to nagrada koja se prvi put dobiva na ovom forumu i koji je, evo, dobio globalni karakter. Ponosan sam na zaposlenike “Klasa” i “AS grupacije”, koji su svojim trudom i zalaganjem dali doprinis ovakvom ishodu. Također, ljudi koji su odlučivali o nagradama, bivši su predsjednici država i uvaženi privrednici. U pitanju je, zaista, respektabilan žiri i sve to čini uspjeh još većim – rekao je Hrvić.

Prema njegovim riječima, dosta je stvari koje su utjecale na to da žiri tako odluči.

– Ja se nadam da je to, prije svega, naš trud i zalaganje u posljednjih nekoliko godina. Posebno bih istaknuo naše uspjehe u firmama koje smo preuzeli “Vispaku”, “Borcu” Travnik, “Oazi”… Ove kompanije su bile pred zatvaranjem, a danas su respektabilne i posluju veoma uspješno. Vjerujem da je to žiri prepoznao.

Kada je riječ o “Sarajevo Business Forumu”, Hrvić kaže:

Izuzetna prilika

– To je bila izuzetna prilika ne samo za ljude iz BiH nego i iz regiona da se susretnu sa partnerima i potencijalnim investitorima. Ovo je skup koji otvara mnogo mogućnosti, a govorim to iz našeg iskustva. Aktivni smo na forumu od 2011. godine, kada smo preuzeli “Vispak”. Tada smo postali ozbiljan proizvođač prehrambenih proizvoda i danas smo u konstantnoj potrazi za novim partnerima i kupcima s Bliskog istoka, iz Azije, Afrike…

Izvoz u dva sektora

Kada je u pitanju izvoz, “AS grupacija” ima dva pravca.

– Naš izvoz je orijentiran na dva sektora. Jedan je tekstilni biznis, u kojem smo u 2015. godini izradili 460.000 odjevnih predmeta i sve je otišlo izvan granica BiH. S druge strane, prehrambene proizvode izvezli smo u 26 zemalja, u vrijednosti od više od 10 miliona eura – navodi Hrvić.

  avaz.ba 

Povezani članci

Back to top button