Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Rukovodilac Ureda za hadž za Akos.ba govori o organizaciji, povećanju cijene i sigurnosnim aspektima ovogodišnjeg hadža

Rukovodilac Ureda za hadž za Akos.ba govori o organizaciji, povećanju cijene i sigurnosnim aspektima ovogodišnjeg hadža

Akos.ba: Uvaženi Nezim ef. hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu da govorimo o organizaciji ovogodišnjeg hadža od strane Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice.

 Akos.ba: Kako napreduju pripreme za ovogodišnji hadž?

Nezim ef Halilović Muderris: Ovogodišnje pripreme, bolje reći aktivnosti za hadž u 2015.g./1436.H. su u poodmakloj fazi. Prije mjesec dana je potpisan Protokol sa Ministarsvom hadža Kraljevine Saudijske Arabije koji iz Bosne i Hercegovine predviđa 1386 hadžija, kao što je bilo i protekle dvije godine.

Materijali za hadž su proteklih pet dana dostavljeni u muftijstva i medžlise i u toku su prijave i uplate za hadž, koje su inša-Allah do popune mjesta, a najkasnije do 19. juna 2015. godine. 

Akos.ba: Na internet stranici Rijaseta Islamske Zajednice je objavljen poziv za ovogodišnji hadž. Cijena hadža iznosi 7.490,00 KM što je 990,00 KM poskupljenje u odnosu na prošlu godinu. Možete li za naše čitace objasniti razloge tog poskupljenja?

Nezim ef Halilović Muderris: Na temelju broja hadžija predviđenog Protokolom sa Ministarstvom hadža (1386 hadžija), cijena usluga smještaja, ishrane, avio-prijevoza i drugih usluga hadžija koje se plaćaju u saudijskim rijalima i koje su konstantno u blagom povećanju, želja Ureda za hadž da nivo usluga hadžija bude na nivou predhodnih godina i pada EURA na svjetskom tržištu, a u Kraljevini Saudijskoj Arabiji čak za 20%, u isto vrijeme povećanja vrijednosti Američkog dolara na svjetskom tržištu, uz konsultacije sa stručnim licima iz uprava i odjela Rijaseta, Ured za hadž je Rijasetu IZ-e predložio da cijena hadža u 2015. godini bude 7.490,00 (sedamhiljadačetiristotineidevedeset) KM, što je i prihvaćeno.

Povećanje cijene hadža za ovu godinu u visini od 990,00 (devetstotinaidevedeset) KM u odnosu na prethodnu godinu je potpuno opravdano i isto je isključivo na tragu pružanja adekvatne usluge našim budućim hadžijama.

Akos.ba: Kakvi su sigurnosni aspekti ovogodišnjeg hadža s obzirom da je Saudijska Arabija u ratu sa separatistima u Jemenu?

Nezim ef Halilović Muderris:: Vlada Saudijske Arabije je ove godine preduzela niz mjera u pogledu bezbjednosti hadžija, u smislu potpune bezbjednosti oba harema i bezbjednosti smještaja i prijevoza hadžija, tako da se nadamo da ratovi u susjednim zemljama neće predstavljati bilo kakvu opasnost za hadžije i da neće dovesti u pitanje mogućnost obavljanja svih hadžskih propisa. 

Prošlogodišnje uvođenje Informacionog sistema Ministarstva hadža i Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije i procedure oko dobijanja hadžskih viza, koje su besplatne, onemogućava bilo kakve zloupotrebe, a u Saudijskoj Arabiji na zadovoljstvo hadžija i organizatora iz cijeloga svijeta nadležni saudijski organi godinama vrše uspješno  bezbjedonosno praćenje svih hadžija. 

Bosanskim hadžijama će kao i ranijih godina inša-Allah tokom cijelog hadža na raspolaganju biti srdačno osoblje BH ambasade u Rijadu, na čelu sa gospodinom Harisom Hrle, ambasadorom.

Akos.ba: Nezim ef, hvala Vam što ste našim čitaocima razjasnili dileme oko organizacije i priprema za ovogodišnji hadž.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com