Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Rukavice prije nego lopta: Put Asmira Begovića od Trebinja do Stokea

Rukavice prije nego lopta: Put Asmira Begovića od Trebinja do Stokea

Golmanske rukavice Asmiru su došle pod ruke prije nego lopta – otac Amir bio je golman Leotara, a kasnije i bugojanske Iskre.

Piše: Emir Delić

“Sarajevski panter” Slobodan – Čobo Janjuš je volio braniti praznog stomaka, a “leteći Mostarac” Enver Marić volio je kišu. Po kiši bi branio bolje nego po suncu.

Asmir Begović voli braniti punog stomaka, a grozi se kiše. “Ovdje, u Engleskoj, stalno pada, već mi je preko glave”, žali se.

Status, a ne državljanstvo

Kiša ili sunce, njemu je svejedno. Trebinjac Asmir Begović je engleski golman, a to nije mala stvar. Kad se kaže engleski, misli se na status, a ne na državljanstvo. Na Otoku nema nijedan sa Balkana. U regiji samo jedan u njegovom rangu: Samir Handanović iz Intera. I on je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, iako brani za Sloveniju.

Begović je ove sezone potvrdio kvalitet, stao rame uz rame s najboljim golmanima, pokazao sigurnost, čvrstinu i odgovornost. Sve ono što treneri cijene i zbog čega se pravi golmani razlikuju od “običnih”…

Opširnije na AJB:

Put Asmira Begovića od Trebinja do Stokea

 

Biografija autora

Emir Delić

 radi za Al Jazeeru Balkans kao sportski novinar i reporter. Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Karijeru je počeo u Dnevnom avazu, u kome je proveo šest godina. Radio je u prvom bh. sportskom listu Sport, sedmičnom magazinu Dani i na televiziji Hayat. Predsjednik je Asocijacije sportskih novinara FBiH. 

 

 

 

 

Izvor: balkans.aljazeera.net

 

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top