Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Rudnik “Štavalj” iz Sjenice gigant u proizvodnji uglja

Rudnik “Štavalj” iz Sjenice gigant u proizvodnji uglja

Rudnik mrkog uglja “Štavalj” u Sjenici mjesečno proizvodi količinu od sedam do osam hiljada tona ove rude, što ga sa tek 40 procenata ispitanog bazena i potvrđenim rezervama od 240 miliona tona, svrstava u jedan od rudnika sa najbogatijim nalazištem u Srbiji

  Rudnik mrkog uglja “Štavalj” u Sjenici mjesečno proizvodi količinu od sedam do osam hiljada tona ove rude, što ga sa tek 40 procenata ispitanog bazena i potvrđenim rezervama od 240 miliona tona, svrstava u jedan od rudnika sa najbogatijim nalazištem u Srbiji.

Direktor rudnika “Štavalj” Mensud Turković objašnjava da je tehnologija proizvodnje komercijalnog uglja zastarjela, da od 90-tih godina, od kada rudnik posluje u sklopu Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju “Resavica”, nije mnogo uloženo u obnovu mašina i modernizaciju procesa proizvodnje.

“Ekonomska kriza devedesetih godina i tadašnje sankcije glavni su uzrok izostanka ulaganja u razvoj rudnika. Ipak, nekoliko godina unazad osjećaju se odgovarajući pomaci Vlade Srbije da se osavremeni podzemna eksploatacija. Vjerujem da će se to desiti najprije u našem rudniku zbog ogromnog sjeničkog rudničkog bazena koji je, poslije kosovskog, najveći u Srbiji”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Turković.

On je istakao uvjerenje da će se daljim ulaganjima u rudnik obim proizvodnje znatno uvećati, a da će rudnik tada moći da zadovolji tražnju cijelog zapadnog dijela Srbije za ovom rudom.

Nelegalni preprodavači profitiraju na sivom tržištu u Sjenici

Pored činjenice da rudnik proizvodi znatno više od potreba tržišta Sjenice, preprodavači uspijevaju da nelegalnim tokovima Sjeničanima ugalj prodaju po znatno većoj cijeni.

Turković smatra da treba zaštiti kupce iz Sjenice, te eliminisati postojanje sivog tržišta ove rude u gradu.

“U pisanoj smo formi apelovali na odgovarajuće državne organe, tržišnu inspekciju i općinu Sjenica da stanu na put i spriječe nelegalnu trgovinu. Apelujem i pozivam građane da preskoče sivo tržište i ugalj kupuju na rudniku, a tako zaobiđu nerealno visoke cijene”, dodao je Turković.

On je naglasio da uglja ima dovoljno i za tržište Sjenice, ali da problem u isporuci Sjeničanima nastaje onda kada dosta kupaca želi da pazari u kratkom roku, obično pred zimski period. Radi toga, poručuje Turković, ugalj je najbolje kupovati i van sezone kada ga na lageru ima dovoljno.

Turković objašnjava da cijenu uglja u svim rudnicima preduzeća Resavica određuje Vlada Srbije, a da je cijena komadnog uglja na rudniku 6.262 dinara (približno 52,1 euro) za tonu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top