Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Roman “Boje višnje” Enesa Karića

Roman “Boje višnje” Enesa Karića

Recenzenti “Boje višnje” Enes Duraković, Iva Beljan Kovačić i Mirsad Maglajac u svojim osvrtima ukazuju na visoke književne vrijednosti ovog djela.

“Zato i ovo Karićevo djelo, kako po estetskim karakteristikama tako i po beskompromisnoj iskrenosti, koja izvire iz autorove uvijek iznova dokazane hrabrosti i istinoljubivosti, zasigurno zaslužuje zapaženo mjesto i u svjetskoj književnosti” – zapisao je Mirsad Maglajac.

O romanu „Boje višnje“ Miljenko Jergović napisao je:

Ovo je priča o jednoj zatvorenoj bosansko-muslimanskoj zajednici. Ali nije da se tu baš ne pojavljuju drugi: Emin izrađuje bačve za katolika Fabijana Galića, koji onda prodaje kiseli kupus po Dalmaciji. Ili, možda, njegove kupusne kace koristi za rakiju? Jer Emin kao pravovjerni musliman nikad ne bi tesao rakijske kace, to je zlo, to je haram, pa ga Fabijan onda, možda, prevari.

Tu je učitelj Milan, pa milicioner Siman, promakne i poneki fratar, ali oni nisu ni dobri ni loši, nego su drukčiji. A ta drukčijost višnjevskom je svijetu nekako prirodna, jer im se čini da je vajkadašnja. Pitanje vjere i nevjere, ispravnih i krivih, nas i Drugih, identiteta i protuidentiteta, u ovoj se knjizi postavlja na vrlo diskretan i do kosti istinit način. I po tome su “Boje višnje” nova i važna knjiga.

“Boje višnje” roman su po svemu neusporediv, a Enes Karić veliki je prozni pisac naših jezika, čijem bi se djelu mogli radovati čitatelji koji su bili te sreće da sve ove jezike prime u prvim godinama života.

Roman „Boje višnje“ izdala je izdavačka kuća „Tugra“, a po svoj primjerak knjige možete posjetiti knjižaru „Tugra“ na adresi Gazihusrevbegova 46 (hanikah GZB Medrese) u Sarajevu.Takodjer svoj primjerak knjige možete naručiti putem telefona 062/915-060.

akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top