Nauka i tehnologija

Roditelji, sačuvajte vaše dijete od opasnosti interneta!

Na pitanje u anketi: ‘Šta biste promijenili u Ljetnoj školi’, jedan polaznik mlađe grupe u Starom Gradu je napisao ovo: ‘Želimo da se Wi-fi ruter prebaci u našu učionicu.’ 🙂

Ovaj dječiji zahtjev pokazuje koliku važnost za djecu današnjice ima internet. Iako obiluje pozitivnim stvarima i velikim mogućnostima za učenje, internet i s njima povezane igrice su postale veliko iskušenje za mlade.

Ljetnu školu Svitanja smo iskoristili da popričamo s djecom o tome kako provode dane i rezultati pokazuju da prosječno djeca troše četiri i više sati na virtuelni svijet. Neka djeca sama kažu da se ne mogu kontrolisati, i da im teže pada kada im roditelji uzmu telefon, nego da ih izgalame ili drugačije kazne. Mnogi od njih sate i sate provode pred ekranima, neki se uspavljuju uz Youtube, dok treći uz igrice dočekuju zoru.

Sve je teže pronaći dijete koje slobodno vrijeme provodi na svježem vazduhu ili uz knjigu. Osvrnite se oko sebe i vidjet ćete posvuda mlade ljude koji najljepše životno doba provode buljeći u ekrane mobitela. Dovoljna je euforija oko ‘Pokemona Go’, kada su mladi i djeca iz regije čak i fizički stradavali u pokušaju da uhvate nepostojeća stvorenja.

Internet snažno utječe na mozak i pretjeran boravak na njemu dokazano ne samo da utječe na učenje, već stvara zavisnost i izolaciju od okoline. Da ne govorimo o štetnim sadržajima, portalima za širenje nemorala, i devijacija raznih vrsta.

Smatram da je obaveza svih nas, a posebno roditelja, da pričamo s mališanima, da im pronađemo alternativne načine zabave, da ih pokusamo sačuvati od štete koju virtuelni svijet može donijeti i da organizujemo seminare i predavanja na ovu temu kako bi edukovali i roditelje i djecu.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button