Književni kutakU Fokusu

Riječi koje izgovarate definišu vas: Vaš rječnik je vaš život

Riječi koje odabiremo i upotrebljavamo u našem svakodnevnom govoru nisu samo beznačajni zvukovi koji nemaju nikakvoga uticaja na naš život.

Štoviše, mnogo su više od toga nego što možemo zamisliti. Mogli bismo reći da je u njima nešto što utječe na naše doživljavanje stvarnosti. Ako je dakle u njima naš doživljaj stvarnosti onda se u njima nalazi nešto još veće od toga, u njima je mogućnost i oblikovanja te iste stvarnosti.

Razmislite na koje načine opisujete sebe u razgovoru s drugima, kakve si riječi upotrebljavate? Jesu li to riječi koje podižu ili riječi koje spuštaju? Govorite li loše o sebi; kao osobi koja nije dovoljno vrijedna? Ili su to možda riječi u kojima ste svijesni svoje vrijednosti, riječi koje vas upućuju da budete odgovorni svojim obećanjima i ciljevima, riječi u kojima ste svijesni vlastite vrijednosti ali i vrijednosti osoba s kojima razgovarate.

Svaka riječ koju upotrebljavate u svome razgovoru oblikuje vaše razmišljanje a vaš život smješta se u domeni toga razmišljanja. Upravo zato danas vidimo poplave pesimizma i depresije na sve strane jer su riječi koje upućujemo sebi i drugima negativne, to su riječi koje nose negativna značenja a s njima i negativne emocije. Svjedoci smo kako se teško podignuti iz nekog negativnog stanja a teško se podignuti jer smo dugo i dugo tolunuli sa takvim riječima.

Zato ne dopustite da vas riječi čine frustriranima, da s njima počinjete sumnjati u vlastite snove. Ne dopusite da ugrožavaju vaše odnose jer izrečena riječ se više ne može vratiti. Vaš riječnik je vaš život i riječi koje izabirete oblikuju okruženje vašega života. Zato prestanite se koristiti izrazima iz kojih curi strah, zabrinostost, sumnja, razočarenje, povrjeđenost.

Odmaknuvši se od takvih izraza odmaknut ćete se od takve stvarnosti i živjeti bolji život.

Piše: Mario Žuvela

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci