Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ria Jurić savladala prepreke uzrokovane invaliditetom: Istražuje i radi u Muzeju grada Zenice

Ria Jurić savladala prepreke uzrokovane invaliditetom: Istražuje i radi u Muzeju grada Zenice

Zeničanka Ria Jurić je uspješno savladala prepreke uzrokovane invaliditetom. Ona je studentica završne godine master studija arheologije, a priliku da istražuje i završi pripravnički staž dobila je u Muzeju grada Zenice gdje radi na stručno-istraživačkom radu.

Ria je u zenički muzej došla zahvaljujući programu zapošljavanja osoba sa invaliditetom, a koji se finansira iz federalnog Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Ria je govorila o projektu i svojim počecima u muzeju, koji nisu bili lagani.

“Trenutno radim kao pripravnik u Muzeju grada Zenice, historičarka sam. Moj projekt i zadatak je stručno-istraživački rad ‘Historija školstva na području grada Zenice u periodu od 1990-2015. godine. Kao i svaki početnik, obučavana sam. Na početku kad sam se upoznavala, projekat i rad je bio zaista težak, međutim, kako je vrijeme prolazilo i kako sam se uhodala, projekat je postao puno jači”, rekla je Jurić.

Projekat na kojem radi Ria Jurić je stručno-istraživački rad pod mentorskim vođenjem muzejskog pedagoga Lejle Agić. Projekat predstavlja potencijalnu publikaciju čija je ideja zahtjevala sistematični rad s većim vremenskim periodom proučavanja, a u sklopu rada obuhvaćene su 23 osnovne i 11 srednjih škola sa područja grada. Projekat će biti i okosnica budućeg rada za stručni ispit za kustosa Rie Jurić, pri završetku pripravničkog rada.

Za uvjete u muzeju, Ria je rekla kako ima sve što joj je potrebno. Svoje dane provodi u prostoru biblioteke muzeja gdje istražuje i selektira podatke koje je prikupila, ali i druži sa svojim kolegama.

“Došla sam preko Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Direktor Adnadin Jašarević bio je jako ljubazan i primio me. U muzeju imam sve što mi treba, i više od toga”, rekla je Jurić te dodala kako su je sve kolege odlično prihvatile.

Jašarević je rekao kako se Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom slabo koristi, što onemogućuje ove osobe da ostvare svoj puni potencijal.

“Zahvaljujući Fondu mnoge osobe s invaliditetom u Federaciji BiH dobile su priliku da odrade svoj pripravnički rad, a neke i da dobiju stalno zaposlenje. Ovaj Fond je značajan za nas, mada ga ne koristimo koliko treba i nekad mi se čini da zaziremo od osoba sa invaliditetom i ne dopuštamo da ispune svoj puni potencijal, koliki god da je on. Koliko sam upoznat, u našoj državi svaka deseta ili jedanaesta osoba u BiH ima određenu dozu invaliditeta, a ove osobe se moraju uključiti u društvo, ne možemo ih ostaviti po strani, kao da nisu naši”, rekao je Jašarević.

On je razgovarao s tetkom Rie Jurić, koja skrbi o njoj. Tada je saznao da je Ria završila prvi stepen studija za historičarku te su odlučili da je prihvate kao pripravnicu.

“Ria se brzo uklopila u kolektiv, snašla se i mnogo se otvorenije ponaša. Što je najvažnije, radi značajan posao, jer ovim projektom o zeničkom školstvu se sustavno nikada niko nije bavio. Ona je bila strpljiva, ide na teren u škole, prikuplja podatke što me fasciniralo, Ria koristi naučne metode u svom radu, što je danas, nažalost, rijetkost. Dobijamo gomilu studenata koji nisu nikad čuli za naučni metod, a ona radi ozbiljno i veoma sam zadovoljan. S vremenom, kad u potpunosti prikupi podatke i selektira ih, objavit ćemo knjigu o zeničkom školstvu autorice Rie Jurić. Ona pohađa i studij za arheologinju, uporna je i radi i nema razloga da neko bude njom nezadovoljan”, rekao je Jašarević.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top