Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Republika Srpska zabranila bosanski jezik u eksternoj maturi

Republika Srpska zabranila bosanski jezik u eksternoj maturi

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić ističe da u tom entitetu ponovno pokušavaju diskriminirati djecu Bošnjaka. Razgovarao: Mario Pejović

Republički pedagoški zavod bh. entiteta Republika Srpska je početkom februara uputio instrukciju direktorima i nastavnicima u vezi s aktivnostima pripreme eksternog vrednovanja učenika 9. razreda u osnovnim školama u tom entitetu, u kojoj stoji da se djeci koja ne govori srpski jezik i koja žele da koriste bosanski jezik u posebnu kolonu upisuje “bošnjački jezik”, dok djeci koja govore srpski ništa ne treba upisivati.

Uslijedile su reakcije i negodovanja predstavnika bošnjačkog naroda, prije svega Ramiza Salkića, potpredsjednika RS-a.

Upravo bošnjački političari navode kako institucije RS-a godinama diskriminiraju učenike koji ne govore srpski jezik, zbog čega su djeca Bošnjaka koja nastavu pohađaju u tom entitetu prisiljena ići u škole u alternativnim objektima, s programima i nastavnicima iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Al Jazeeru potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić pojašnjava suštinu i uzrok problema, te korake koji se poduzimaju za njegovo rješenje.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Salkić: Republika Srpska zabranila bosanski jezik u eksternoj maturi

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top