Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u drugu grupnu fazu Svjetskog prvenstva beskućnika u Oslu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u drugu grupnu fazu Svjetskog prvenstva beskućnika u Oslu

Ranije je Reprezentacija BiH u okviru iste grupe pobijedila Dansku 6:4, Austriju 5:4 i Poljsku 5:4 nakon izvođenja penala (regularni dio 4:4). Prema pravilima prvenstva pobjeda u regularnom dijelu se boduje sa 3 boda, a pobjeda na penale sa 2 boda, dok poraženi na penale dobija 1 bod. Tako je BiH zauzela prvo mjesto u svojoj grupi sa 14 bodova, druga je Austrija sa 10 bodova i treća Danska sa 9 bodova. U Drugu grupnu fazu sa našom plasirale su se ukupno 24 reprezentacije svijeta. Dok 24 slabije rangirane reprezentacije koje nisu ostvarile plasman u Drugu grupnu fazu, razigravaju za poredak od 25 do 48 mjesta.

„Osim pobjeda naše momke posebno je obradovalo prisustvo naših ljudi na njihovim utakmicama. Imajući u vidu pozadinu ove Reprezentacije i projekta onda ne treba ni čuditi koliko znači ta podrška. Ona je ujedno priznanje igračima da su ravnopravni članovi našeg društva, vrijedni praćenja, hvale i predstavljanja BiH. Sport je uistinu moćno sredstvo za pozitivne promjene u životu ljudi. Kao takvog smo ga prepoznali i mi u MFS-EMMAUS-u i kroz ovaj projekat njegujemo njegove pozitivne vrijednosti i pomažemo ljudima sa margine društva da budu njegovi ravnopravni članovi. U svemu ovome nismo sami, i neizmjerno smo zahvalni onima koji nas pomažu“,  izjavio je Elmedin Škrebo selektor Reprezentacije BiH na ovogodišnjem SP u malom nogometu za beskućnike u Norveškoj.

BiH ove godine na Svjetkom prvenstvu predstavljaju Nermin Salkanović, Vjeko Matuh, Mevludin Osmanović, Ademir Bajrić, Almir Zulić, Muhamed Golub, Kenan Žunić, Ado Mustafić, predvođeni selektorom Elmedinom Škrebom, asistentom Vedadom Kovačevićem i volonterom Harisom Okanovićem.

Igrači, zapravo učesnici u projektu, su mladi iz socijalno ranjivih i marginaliziranih grupa našeg društva, među kojima su beskućnici, prognana i raseljena lica, djeca bez roditeljskog staranja, korisnici smješteni u kolektivnim i izbjegličkim naseljima, kao i pripadnici manjina. Veći rezultat od takmičarskog, što je i krajnji cilj projekta, su pozitivna iskustva i doživljaji koji su igračima promijenili živote, i učinili da se osjećaju ponosnim kao reprezentativci i ambasadori svoje zemlje.

Udruženje „Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS“ (MFS-EMMAUS) iz Doboj Istoka kao partner „Homeless World Cup“ (HWC) organizacije iz Škotske i nosioc projekta „Malonogometne reprezentacije beskućnika BiH“, od septembra 2011. godine aktivno radi na realizaciji ovog projekta. Od tada pa do danas Reprezentacija beskućnika BiH je učestvovala na pet Svjetskih prvenstava (Meksiko 2012., Poljska 2013., Čile 2014., Holandija 2015. i Škotska 2016.) sa kojih je najveći uspjeh titula vice prvaka svijeta osvojena na prvenstvu u Čileu.

Za odlazak Repreznetacije ove godine najveću pomoć projektu pružili su bh. nogometni reprezentativac Muhamed Bešić koji je platio avionske karte cijelom timu za put u Oslo, a pripreme, izradu dokumentacije za igrače i nabavku sportske opreme pomogli su gradonačelnik Doboja Obren Petrović i načelnik Gračanice Nusret Helić, N/FS BiH, općina Doboj Istok, NS Tuzlanskog kantona i tešanjska voda „OAZA“.

mcm.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top