Kolumne i intervjui

Rep i radikalizam: Da li hip hop proizvodi ekstremiste?

Evropske repere pozivaju da objasne vezu između svoje muzike i otuđenosti mladih.
 

Piše: Hisham Aidi

Francuski reper Medine 1. januara je postavio na internet svoju najnoviju pjesmu „Don’t Laik“. Okružen mladima iz predgrađa, on glasno govori protiv sekularizma, osuvši paljbu po Nietszcheu i neokonzervativnoj novinarki Caroline Fouret, koja je ranije radila za list Charlie Hebdo. Najoštrije riječi uputio je francuskom sistemu laicizma, koji zabranjuje nošenje hidžaba u javnim institucijama i burke na svim javnim mjestima.

Otprilike sedam dana kasnije, neposredno nakon što se desio napad na list Charlie Hebdo, Medine je ponovo bio na vijestima, ovaj put objašnjavajući tekstove svojih pjesama, naglašavajući da, kada je on repao o razapinjanju „sekularista“ i posijecanju „stabla njihovog sekularizma“  – da je on zapravo predstavljao „karikaturu“ sekularizma; onu verziju sekularizma koja s visine gleda na religiozne. Njegova kritika laicizma, kazao je, po mnogo čemu je u duhu lista Charlie Hebdo.

Hip hop muzika u Francuskoj – i šire, u zapadnoj Evropi – našla se pod lupom u posljednjih nekoliko sedmica. Istaknuti francuski umjetnici –  Youssoupha, Diam’s, Kool Shen, Maitre Gims, Oxmo Puccino – nedvojbeno su osudili napade, a neki su čak napisali pjesme u čast žrtava.

Traže se objašnjenja

Međutim, hip hop umjetnike su također prozivali da objasne razloge otuđenosti mladih i vezu između hip hopa i ekstremizma. Zbog činjenice da je Cherif Kouachi, mlađi od dvojice braće ranije bio ambiciozan reper, koji se pojavljuje u jednom dokumentarnom filmu, gdje je prikazan na bini, kako sa kačketom stavljenim naopačke, repa i pleše, stručnjaci za borbu protiv terorizma pitaju da li mladi postaju radikalizovani kroz rep muziku.

Evropski „hip hop ratovi“ historijski gledano imaju malo zajedničkog sa teologijom ili religijskim ekstremizmom. 

U svjetlu Kouachijevih sfera interesovanja, jedan novinar je nedavno pitao Bushida, poznatog njemačkog repera, da objasni zašto „se rep i džihadisti očigledno dobro slažu“.

Opširnije na Al Jazeeri:

Rep i radikalizam: Da li hip hop proizvodi ekstremiste?

Povezani članci

Back to top button