Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Reisu-l-ulema u posjeti Norveškoj: Jedinstvo Bošnjaka nema alternativu

Reisu-l-ulema u posjeti Norveškoj: Jedinstvo Bošnjaka nema alternativu

Posjeta Bošnjacima Skandinavije Reisu-l-ulema IZ u BiH  Husein ef. Kavazović  je u subotu  24. oktobra na  čelu delegacije IZ u BiH, u sklopu posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj posjetio  Zapadnu obalu Norveške i prisustvovao programu otvaranja Islamskog kulturnog centra u džematu Haugesund. Programu otvorenja prisustvovao je veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja i iz drugih gradova koji pripadaju ovom džematu, Bergena i Haugesunda.

Ibrahim ef. Šabić, imam na Zapadnoj obali priredio je prigodan program sa polaznicima mektebske nastave, a nakon toga prisutnima su predsjednik i imam džemata predstavili historijat kupovine i rekonstrukcije objekta.

Potom je predsjednik Sabora Hasan Čengić održao prigodan govor.

Na kraju se Reisu-l-ulema obratio skupu poručivši im da jedinstvo Bošnjaka nema alternativu i da je ono rezulatat ovakvih projekata. Džamije koje grade Bošnjaci su garant opstanka naše vjere islama, našeg jezika i identiteta. Dokaz tome su i ova dječica koja su izvela program, kazao je Reisu-l-ulema. Skrenuo je također pažnju na naše korijene kojih se uvijek moramo sjećati i ljubomorno čuvati i na koje moramo biti ponosni i sačuvati ih od zaborava. 

U nedjelju 25. oktobra delegacija Islamske zajednice se uputila ka Sandefjordu gdje je otvoren još jedan Bošnjački islamski centar. Nakon mevluda kojeg su proučili imami IZ-e Bošnjaka u Norveškoj povodom otvorenja centra, izveden je  program obilježavanja 20 godina od osnivanja IZ-e Bošnjaka u Norveškoj.     

Rad džemata i njegov razvoj predstavili su imam Edin ef. Mezit i predsjednik Rufad Delalović. Potom je Zekerijah ef. Jašarević, prvi predsjednik i glavni imam IZB u Norveškoj ukratko upoznao prisutne o formiranju Islamske zajednice u Norveškoj. Zatim je glavni imam Senaid ef. Kobilica govorio o ključnim aktivnostim i projektima unutar IZ-e kao i planovima za budućnost. Predsjednik Sabora IZ-e u BiH Hasan Čengić se također obrato skupu te je između ostalog naglasio da je majka stub opstanka Bošnjaka i Bosanskog jezika i da kroz odgoj djece i razgovora na maternjem jeziku jedino može biti garant za njegov opstanak. Također je kazao da ako Bošnjaci izgube svoj jezik da će to biti gubitak ne samo za Bošnjake nego i za Norvešku kao državu. Na kraju, u svom govoru Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je naglasio da su Bošnjaci  malobrojan, ali veliki narod. 

– Mi svoju veličinu ogledamo kroz višestoljetni opstanak i čuvanje svega onoga što je naše ma gdje živjeli, kazao je Reisu-l-ulema.

Na kraju programa u ime  IZ-e Bošnjaka u Norveškoj predsjednik Adnan Osmičić dodijelio je zahvalnice najzaslužnijim aktivistima u zajednici, a nakon toga dodjeljene su i plakete Uprave za vanjske poslove. Zatim je Reisu-l-ulema uručio plaketu glavnom imamu Senaidu ef. Kobilici povodom 20 godina uspješnog rada IZ-e Bošnjaka u Norveškoj.

Program je završen svećanim pesijecanjem vrpce, a tu čast su imali pored Reisu-l-uleme, džematlije Mirsad Lupić i Rufad Delalović. Na kraju je dovu proučio  te Mensur ef. Pašalić, javila je MINA

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top