Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Reisu-l-ulema u posjeti kod mađarskog premijera Viktora Orbana

Reisu-l-ulema u posjeti kod mađarskog premijera Viktora Orbana

Jučer je u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban primio u posjetu reisu-l-ulemu Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića sa saradnicima, prenosi MINA.
Ova posjeta je uslijedila nakon zvaničnog poziva kojeg je premijer Orban uputio reisu-l-ulemi prošle godine. Prije susreta sa premijerom reisu-l-ulema je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske, a sa premijerom Mađarske je razgovarano o položaju muslimana u ovoj evropskoj zemlji, te o načinima saradnje i pomoći koju Islamska zajednica u ovom polju može pružiti Mađarskoj.

Delegacija Islamske zajednice, koju pored reisu-l-uleme, čine Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, dr. Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora IZ, te mr. Muhamed Fazlović, stručni savjetnik za međureligijske poslove boravit će u Mađarskoj dva dana i imati susrete sa vjerskim i političkim predstavnicima ove zemlje.

Nakon Budimpešte reisu-l-ulema će posjetiti Pečuh gdje će na Univerzitetu u Pečuhu održati predavanje, susresti se sa zvaničnicima ovog grada, te klanjati džumu namaz u Hasan-pašinoj džamiji u Peći, a u gradu Šiklošu će se susresti sa predstavnicima bošnjačke dijaspore koji žive u Mađarskoj.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top