Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Reisu-l-ulema u posjeti IZ Bošnjaka u Švedskoj

Reisu-l-ulema u posjeti IZ Bošnjaka u Švedskoj

Delegacija IZ  u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, a koju čine predsjednik Sabora IZ-e u BiH Hasan Čengić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić, šef odjela za dijasporu Mensur Pašalić i stručni saradnik za dijasporu Mirnes Lemeš, boravi u službenoj posjeti IZ Bošnjaka u Švedskoj.

Tokom prvog dana boravka u Švedskoj (22.10.2015.), delegacija je posjetila poglavarku Švedske crkve nadbiskupa  Antje Žakelen, koja je ujedno i prva žena nadbiskup u historiji švedske crkve. Reisu-l-ulema je razgovarao sa nadbiskupom o izbjegličkoj krizi koja zadnjih mjeseci potresa Evropu kao i mogućim rješenjima u njenom prevazilaženju. Složili su se da vjerske zajednice imaju izuzetno važnu ulogu kada je upitanju pomoć izbjeglicama u zemljama Evrope u smislu zbrinjavanja i razumijevanja, te lakšeg prilagođavanja u novoj sredini. Reisu-l-ulema je sagovornicu upoznao sa osnivanjem i naćinom rada Međureligijskog vijeća u BiH, njegovim koristima i mogućnosti primjene tog modela u drugim multireligijskim i multikulturnim društvima. Izražena je obostrana želja i spremnost za saradnju. Reisu-l-ulema je pozvao nadbiskupa Žakelen u posjetu Islmskoj zajednici u BiH.

U poslijepodnevnim satima, delegacija predvođena Reisu-l-ulemom je održala sastanak sa imamima koji rade u bošnjačkim džematima u Švedskoj. Na ovom sastanku su se imami pobliže upoznali sa ustrojstvom Islamske zajednice u BiH nakon ustavnih promjena. Razgovaralo se i o drugim temamama, a posebno o bosanskom jeziku i njegovom očuvanju u domovini i van nje.

Danas, drugog dana posjete delegacija Islamske zajednice posjetit će ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj, a prisustvovat će i proklanjavanju džamije u Štokholmu.

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top