Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Reisu-l-ulema Kavazović: Halal je stil življenja

Reisu-l-ulema Kavazović: Halal je stil življenja

Na održanim „Danima halala 2015“ pažnju prisutnih je privuklo obraćanje mr. Huseina-ef. Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, koji je naglasio da je halal više od obične ishrane, već način života za muslimane u svim poljima.

Važnost halal standarda nadilazi granice naše zemlje i regiona, te obuhvata segment bogatog svjetskog halal tržišta. Učešće u toj tržišnoj utakmici nudi veliku priliku za poboljšanje privrednog života i ekonomski rast naše BiH. Dovoljan pokazatelj tome jeste promet od 1,5 milijardi KM i 633 000 tona halal certificiranih prehrambenih proizvoda u 2014, s stalnom tendencijom rasta. Reisu-l-ulema je iskazao zahvalnost svima kompanijama koje su se odlučile na implementaciju halal standarda i time pokazale senzibilitet ka potrebama muslimanskog stanovništva.

“Halal ishrana je za muslimane sastavni dio života. Halal ishrana nam pokazuje da svugdje u svijetu muslimani na isti način konzumiraju hranu. Zahvaljujemo se svima što su prepoznali potrebu muslimana u BiH i u svijetu za halal hranom i što danas muslimani mogu konzumirati halal hranu na način kako to naša vjera zahtijeva.

Vi ste nama u tome jako pomogli. Naravno, naša Agencija je samo servis koji vam ukazuje na put kojim se trebate kretati kako biste mogli pomoći muslimanima u BiH-a.

Želim se zahvaliti državnoj agenciji koja je stala uz našu Agenciju za halal i koja je dala povjerenje da ona u ime države BiH-a, u saradnji s državnim agencijama, izdaje certifikat za halal. To je naravno i šansa za vas privrednike, da svoje proizvode plasirate na tržište od milijardu i pol muslimana. To je veliko tržište, ali vjerujem i zahtjevno.

Halal standard kao halal način života zahtijeva da hrana bude zdrava s one strane važne za ishranu ljudi, a naravno i s šerijatske strane. U to ime, još jednom, svima vama koji ste pomogli da ovaj certifikat i ovaj standard budu utemeljeni u Bosni i Hercegovini i da bude prepoznat od strane naših proizvođača, naših muslimana, ali i drugih, želim vam se zahvaliti i odati vam svoje priznanje”, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top