Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reisu-l-ulema Husein ef Kavazović otvorio manifestaciju „5. Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“

Reisu-l-ulema Husein ef Kavazović otvorio manifestaciju „5. Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“

Danas je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu održana svečanost povodom otvaranja manifestacije “5. Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”. Svečanost je organizovala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa direktorom hafizom Senahid ef Zaimovićem.

 

Skupu je prisustvovala visoka delegacija Islamske zajednice na čelu sa Reisu-l-ulemom Husein ef Kavazovićem te ambasador države Kuvajt, direktor uprave za vakufske poslove Republike Turske, profesori islamskih fakulteta u našoj zemlji te brojni građani.

Direkor Zaimović je u svom izlaganju naglasio povijesni značaj instituta vakufa kao trajnog dobra za širu društvenu zajednicu. Naša zemlja baštini višestoljetnu tradiciju vakufa na kojima su nastali današnji gradovi. Prema podacima Vakufske direkcije, skoro trećina naše države je vakuf ali zbog konfiskacije imovine od strane prethodnih režima, danas Direkcija upravlja sa oko 20 % vakufa. Direktor Zaimović je istaknuo opredjeljenje Islamske zajednice i Vakufske direkcije da se svi vakufi moraju vratiti na upravljanje Direkciji kroz zakon o restituciji koji još uvijek nije donešen.

Predstavnik uprave za vakufske poslove Republike Turske se zahvalio Vakufskoj direkciji na partnerstvu u obnavljanju vakufskih objekata koje finansira Republika Turska. Podsjetio je da je Osmansko carstvo nastalo preko vakufa i da su prvi vakufi u Bosni i Hercegovini nastali dolaskom Osmanlija.

U okviru današnje svečanosti je prikazan i dokumentarni film o vakufskim fondovima o kojima brigu vodi Vakufska direkcija. Također, prezentovan je informacioni sistem registracije vakufske imovine, projekat koji je rađen četiri godine i koji je objedinio dokumentovanje vakufa u jednu bazu podataka.

Danas je proglašen i najistaknutiji vakif u našoj državi u prošloj godini a to je Fikret Avdić koji je za džamiju i vakufske objekte u Zenici uložio pola miliona maraka. Priznanje g-dinu Avdiću su uručili Reisu-l-ulema, Muftija zenički i direktor Vakufske direkcije.

Na kraju svečanosti Reisu-l-ulema je manifestaciju „5. Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“ proglasio otvorenom. Manifestacija će trajati do 29. maja 2015. godine.

 

Galeriju fotografija sa svečanosti možete pogledati na našem Facebook Fan pageu na OVOM LINKU.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top