Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reis Kavazović u Zemaljskom muzeju BiH: Naša obaveza je da čuvamo naše naslijeđe

Reis Kavazović u Zemaljskom muzeju BiH: Naša obaveza je da čuvamo naše naslijeđe

Zemaljski muzej u Sarajevu zvanično je zatvoren već tri godine ali je u okviru građanske akcije svakim danom otvoren tokom dežura u kojima učestvuju poznate ličnosti i građani iz svih dijelova BiH

 Građanskoj akciji “Ja sam muzej” koja je prije nešto više od mjesec dana započela dežurama u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, danas se pridružio i reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović apelujući na nadležne da što prije riješe problem muzeja koji je zatvoren od 2012. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon obilaska muzeja reis Kavazović je ostavio svoj komentar u knjigu utisaka istakavši kako muzej predstavlja instituciju koja je od velikog građana za zemlju i građane koji u njoj žive.

“Kad uđemo u muzej i vidimo prazne postavke obuzme nas tuga za ono što se dogodilo sa ovako važnom ustanovom, ali uvijek postoji nada. Građani BiH su stali uz muzej, to nam daje nadu da će ovo pitanje biti riješeno”, kazao je Kavazović u razgovoru za AA.

Prema njegovim riječima, glavni grad BiH mora čuvati naslijeđa svih naroda koji su nekada naseljavali bosanskohercegovačke prostore.

“Sarajevo ima obavezu da čuva naslijeđe BiH bez obzira što bi neki najradije da to naslijeđe negiraju. Sve ono što je ovdje je naslijeđe generacija prije nas, ne samo Srba, Bošnjaka i Hrvata nego i naroda koji su živjeli i prije i Ilira i Kelta. Naša obaveza je da to čuvamo, za našu djecu i one koji dolaze. Nadam se da će se problem muzeja riješiti”, kazao je Kavazović dodajući kako informacije do kojih je došao pokazuju kako se radi na tome da se iznađe rješenje za Zemaljski muzej BiH.

Zemaljski muzej u Sarajevu zvanično je zatvoren već tri godine ali je u okviru građanske akcije svakim danom otvoren tokom dežura u kojima učestvuju poznate ličnosti i građani iz svih dijelova BiH. Cilj akcije je pronaći model stalnog finansiranja kako bi Zemaljski muzej mogao neometano raditi u punom kapacitetu. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top