Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reis Kavazović: U ramazanu je naša snaga, omekšajmo naša srca i otvorimo ih

Reis Kavazović: U ramazanu je naša snaga, omekšajmo naša srca i otvorimo ih

U svojoj tradicionalnoj ramazanskoj poruci vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović je poručio vjernicima da ramazanske dane provedu u ibadetu i činjenju dobrih djela  Ramazan predstavlja snagu svakog vjernika, to je mjesec u kojem vjernik otvara svoje srce kako bi u njega ušlo svjetlo vjere, poručio je u svojoj ramazanskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

U svojoj tradicionalnoj ramazanskoj poruci vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, reisu-l-ulema je poručio vjernicima da ramazanske dane provedu u ibadetu i činjenju dobrih djela.

“Braćo i sestre u vjeri, mi muslimani svjedočimo Allahovu jednoću, on je neovisan od stvorenja, njega ništa ne obuhvata, a on obuhvata sve. Ramazan je put kojim ćemo učvrstiti našu vjeru, to je mjesec u kojem se potpuno predajemo Allahu, skrušeni bogobojaznošću. U ramazanu je naša snaga, omekšajmo naša srca, otvorimo ih da u njih uđe svjetlo vjere. Neka u ovom mjesecu očvrsnu naše porodice, neka se ljudbav u njima širi. Provedimo razaman u ibdaetu, neka naša dobra djela budu putokaz drugima, učinimo puno više da budemo bolji. Neka nam svima donese mir”, naglasio je Kavazović.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Prvi teravih-namaz klanjat će se večeras, a prvi dan posta je sutra, 6. juna. Mjesec ramazan ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je petog jula.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top