Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reis Kavazović u Novom Pazaru: Moramo voditi dijalog

Reis Kavazović u Novom Pazaru: Moramo voditi dijalog

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je danas u Novom Pazaru da „postoji dobro raspoloženje da se krene u razgovore kako bi došlo do jedinstva u Islamskoj zajednici, pogotovo u Sandžaku“, javlja Anadolu Agency.

Kavazović je drugog dana posjete Sandžaku i razgovora sa imamima, predstavnicima medžlisa i muftijom Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Mevludom ef. Dudićem izjavio da sa njihove strane postoji dobra volja da se krene u razgovore s predstavnicima druge strane, odnosno Islamske zajednice Srbije.

„Moramo voditi dijalog, ne može biti monologa ni s jedne ni s druge strane. Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica Srbije, kako sebe ova druga strana naziva, moraju znati da postoje institucije i ustanove koje su starije od pojedinaca koji su se zakitili ovim ili onim titulama. Nažalost, ljudi ponekad brkaju misleći da je njihova titula važnija od zajednice muslimana. Nije ništa važnije od zajednice muslimana“, naglasio je Kavazović u izjavi za AA.

On je pozvao, kako je kazao, „našu braću koja imaju drugačije viđenje“, na razgovor.

„Pozivam ih na razgovor, prije svega, na lokalnom nivou da razgovaraju sa svojom braćom. Da naši imami s jedne i s druge strane razgovaraju, a onda da otvorimo razgovore na višim nivoima“, istakao je Kavazović i dodao je njegov stav da je Sarajevo prirodni centar muslimana regije Sandžak, Bošnjaka svakako.

Kavazović je rekao i da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini može ponuditi muslimanima ovih krajeva i biti, na neki način, „stariji brat“ u odnosu na druge muslimane.

„Biće nam drago da se susretnemo, da tako kažem, sa predstavnicima ove zajednice koja se odvojila i da sa njima razgovaramo, ali i da poštujemo ono što je historijsko naslijeđe ovih krajeva, ali i ono što bi u budućnosti trebalo biti islamska zajednica u Srbiji“, poručio je reis Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je prisustvovao svečanosti povodom otvaranja prve faze dogradnje na zgradi Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić je izrazio spremnost na razgovore.

„Nikada nismo bježali od toga, niti ćemo bježati. Spremni smo bez obzira na koje vrste grkavica nailazili. Za nas je jedinstvo prioritet svih prioriteta i farz (stroga obaveza, op.a.) svih farzova“, rekao je Dudić izrazivši očekivanje da će se u narednom periodu desiti određeni pomaci.

On je istakao da, u skladu sa oredbama Kur'ana i normativnim aktima, na čelu sa vrhovnim poglavarom u Sarajevu, nema razloga koje ne bi pokušali otkloniti da se vrati jedinstvo među muslimanima.

„Smatraću sebe neuspješnim muftijom ako u ovom mandatu, sa svojim saradnicima, ne budem postigao to što smo naumuli, a to je vraćanje jedinstva među muslimanima“, rekao je Dudić uputivši poziv svima “koji su otišli” na razgovor.

„I dalje smatram da je to pogrešan put. Pozivam ih da razgovaramo, da rješavamo probleme. Za sve nas mjesta ima. Danas jesmo, Allah zna kad nećemo biti, zato nemojmo ostavljati mrlje našim potomcima“, poručio je Dudić.

Zatražio je da reis Kavazović bude bajraktar dijaloga, rekavši da će to biti dobro za sve muslimane, ne samo u Sandžaku nego u čitavom svijetu.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Islamska zajednica Srbije (IZS).

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top