Kulinarstvo

Recept za zapečeni file lososa sa parmezanom

Danasnji prijedlog koji predstavljamo i jedan jako ukusan recept je zapečeni file lososa sa parmezanom.

Za ovo jako ukusno jelo za dvije osobe potrebno je:

-2 filea lososa (200 do 250 gr po fileu)

-0.250 gr vrhnja za kuhanje

-3 žumanca

-0.200 gr parmezana

-začini

-2 limuna

Što se tiče  priloga, ovaj put sam se odlučila za najukusniji prilog koji ide uz ribu, bar po mom iskustvu, a to je Dalmatinska garnitura.

Za Dalmatinsku garnituru nam je potrebno;

-500 gr  krompira

-0.300 gr blitve

-0.100 gr putera

-2 do 3 čehne bijelog luka

-začini

E sad prelazimo na pripremu ovog ukusnog jela!!!

Losos operemo i dobro osušimo papirnim rucnicima, zatim ga mariniramo sa soli i biberom i limunom.

Dok losos malo upije marinadu, pripremiti parmezan sos.

Za sos je potrebno;

Vrhnje,zumanca,parmezan i zacini.

Staviti vrhnje da prokuha,dio vrhnje ostaviti i pomijesati sa žumancima.

Kad je vrhnje prokuhalo dodati ona umucena zumanca,kuhati na laganoj vatri.Zaciniti sa soli i biberom i dodati onaj parmezan.

Nek se kuha sve zajedno dok ne prestajete mijesati,jos 3 minute.Skloniti sa vatre da se stisne,dok losos na pola pripremite.

Upaliti rernu na 220°C da se zagrije.

Na zagrijanu grill tavu stavljamo losos, koža mora biti dole, dodajte i masnoće naravno. Peći 7 minuta, zatim skinuti i staviti ga u tepsiju. I preko njega premazati deblji sloj parmezan sosa. Ubaciti u rernu i peći dok losos ne dobije lijepu zapečenu boju, tj. dok se parmezan ne zapeče dovoljno.

Krompir već kuha, također i blitva (osim ako se niste odlučili za zaleđenu varijantu blitve).

Krompir kad bude kuhan, procijediti ga i pomijesati sa blitvom.

Staviti u šerpu na laganu vatricu i dodati puter, lagano mijesati da se nebi krompir pretvorio u pire?.

Dodati sitno sjeckani bijeli luk i začiniti po želji.

Servirati, uz dodatak limuna naravno.

Jelo je jako ukusno, toplo ga preporučujem da ga obavezno probaju svi ljubitelji ove vrste ribe, jer je kombinacija sa parmezanom i više nego odlična

Prijatnooo!

Za Akos.ba piše: Selma Andelija

Povezani članci

Back to top button