KulinarstvoU Fokusu

Recept za đul šerbe – sok od ruže

ĐUL ŠERBE (sok od ruže)

Galon (tegla) od 3 litre.
1 limuntoz od 20 gr.,
pola galona latica đul (mirisne) ruže,
400 grama šećera.

Priprema:
U galon stavimo latice, đul ruže. Pospemo limuntozom i naspemo vode.
Od 3 galona dobijemo 2,5 litre soka.
Galon sa ružama i vodom treba stajati 7 – 10 dana na suncu, dok latice ruže ne izblijede (postanu sive).
Nakon toga, sok se procijedi, doda se šećer i miješa sve dok se šećer ne istopi.(šećer ne morate dodati ,može i bez šećera ali tad kad sipate u čaše stavite na svaku čašu kašiku šećera,po želji)
Đul šerbe se sipa u staklene flaše i ostavlja u frižider.
Može se poslužiti i s malo leda i 2 – 3 lista nane.
Gasi žeđ sa vrelih ljetnih dana.

 

Almasa Hadžiselimović

 

U djul basti,

U djul basti, kraj simsira,
sjedi jedna cura fina.

Djul bere i mirise,

ceka dragog i uzdise.

Moj dragane, slatko lane,
ubile te noci tamne.

Zasto si me poljubio,
pa me mladu ostavio.

Ti mi moju dusu uze,
ubile te moje suze.

 

Izvor: Fb page 

Povezani članci

Back to top button