Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Rebalans budžeta Općine Novi Grad: Za kapitalne projekte još 2 mil. KM

Rebalans budžeta Općine Novi Grad: Za kapitalne projekte još 2 mil. KM

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo, sa povećanjem za dva miliona konvertibilnih maraka u odnosu na planirani.

Sredstva će biti usmjerena na sufinansiranje izgradnje saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama Rajlovac i Bačići, vodovodne mreže na dionici Butila-Rajlovac sa koje će se napajati rezervoar za vodu na Sokolju, u nastavka regulacije vodotoka Lepenice i regulacije korita Miljacke sa izgradnjom mosta u Halilovićima.

Dio sredstava planiran je za nastavak izgradnje škole na Aneksu, sportske dvorane u školi „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, te početak izgradnje sportske dvorane i dodatnog školskog prostora sa pratećim sadržajima u školi „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku, kao i dovršetak gradnje Doma oslobodilaca na Žuči.

Nacrt budžeta Općine Novi Grad za iduću godinu 40. 227.000 KM

Vijeće je usvojilo i Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 40.227.000 konvertibilnih maraka i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 21 dan, do kada će građani i ostali zainteresirani subjekti moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe.

U kapitalne projekte bit će usmjereno 18.765.000 konvertibilnih maraka, a u tekuće transfere blizu 9 miliona konvertibilnih maraka.

Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za finansije i zajedničke poslove, dvije trećine planiranog budžeta bit će usmjereno u infrastrukturne projekte i različite socijalne programe kao što su nabavka užina za učenike slabijeg materijalnog stanja, pomoć u liječenju teško oboljelih građana, podrška boračkim udruženjima, stipendiranje učenika i studenata, pomoć nezaposlenim porodiljama i sl.

Od značajnijih infrastrukturnih projekata koje će Općina nastaviti realizirati i u narednoj godini, Dedović je naveo izgradnju IX transverzale, saobraćajnice koja će povezati dva dijela općine i sportske dvorane sa novim dijelom objekta i drugim sadržajima u školi „Umihana Čuvidina“, za čiju je gradnju kroz rebalans budžeta i budžet za narednu godinu izdvojeno 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Također, Općina će u saradnji sa Ministarstvom nauke i mladih Kantona Sarajevo nastaviti raditi na završetku izgradnje Osnovne škole na Aneksu i sportske sale u školi „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, za koje je planirano pola miliona budžetskih sredstava.

U izgradnju vodvodne i kanalizacione mreže planirano 1. 430.000 konvertibilnih maraka, a za izgradnju saobraćajne infrastrukture oko 1,1 milion konvertibilnih maraka.

Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u budžetu za narednu godinu planirano je 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Također, predviđena su i sredstva za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra sa bazenima na Dobrinji, kao i proširenje sadržaja u Centru „Safet Zajko“.

Nastavit će se raditi na uređenju parkovskih površina, unapređenju hortikulturnog uređenja općine, izgradnji dječijih i sportskih igrališta, javne rasvjete, asfaltiranju lokalnih cesta, sanaciji klizišta i drugi projekti koji će doprinjeti poboljšanju uslova življenja stanovnika naše općine, saopćeno je iz Press službe Općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top