Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reakcije roditelja iz Konjević Polja i Srebrenice na presudu Osnovnog suda

Reakcije roditelja iz Konjević Polja i Srebrenice na presudu Osnovnog suda

Priče iz Konjević Polja i Vrbanjaca ne prolaze ni kada prođe zimski raspust

Osnovni sud u Srebrenici donio je odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim, javlja Anadolu Agency (AA).

Muhizin Omerović, predstavnik roditelja djece iz Konjević, kaže da je presuda Osnovnog suda u Srebrenici pravedna i očekivana.

“Raduje me presuda suda u Srebrenici, iako sam svjestan da je pred nama, vjerovatno, još duga pravna borba. Takođe i borba za implementaciju odluka koje budu donosili sudovi. Oni imaju pravo na žalbu, i vidjećemo kako će dalje ići proces, iako smatramo da nema osnova za žalbu jer su to zakonom zagarantovana prava. Ovo je, po meni, presuda za svu obespravljenu djecu u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojoj etničkoj grupi pripadala. Nadamo se da će uskoro biti donesena slična presuda u procesu koji vodimo protiv Ministarstva prosvjete pred sudovima u Banja Luci”, kaže Muhizin Omerović, predstavnik djece roditelja iz Konjević Polja.

Pravna bitka roditelja djece iz Konjević Polja traje već pet školskih godina, a od prošle godine učenici u Srebrenici nemaju pravo na izučavanje bosanskog jezika, nego im se u knjižice i svjedočanstva upisuje “jezik bošnjačkog naroda”.

“Još jednom se pokazalo da borba roditelja bošnjačke djece nije bila uzaludna, te da je Osnovni sud u Srebrenici postupio samo u skladu sa zakonom koji je garantovan Ustavom Bosne i Hercegovine i omogućio djeci bošnjačke nacionalnosti da svoj maternji jezik nazivaju bosanskim, te se tako i izražavaju. Očekivana presuda, mada mislim da će ići žalba u narednom periodu. Nadam se da će i sud u Bijeljini postupiti u skladu sa zakonom ukoliko dođe do žalbenog postupka. Pravda je spora, ali dostižna. Ja se nadam da će presuda obuhvatiti svu obespravljenu djecu u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini” kaže Munir Habibović, član Savjeta roditelja bošnjačke djece u Srebrenici za Anadolu Agency.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top