Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Reagovanje Svjetske unije islamskih učenjaka na optužbe iz Emirata

Reagovanje Svjetske unije islamskih učenjaka na optužbe iz Emirata

UNIJA ISLAMSKIH UČENJAKA JE NEZAVISNA SVJETSKA ISLAMSKA ORGANIZACIJA KOJA SE BORI PROTIV TERORIZMA I EKSTREMIZAMA SVIH VRSTA

Svjetska Unija Islamskih Učenjaka primila je vijest o tome da je svrstana na spisak terorističkih organizacija od strane vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. U taj spisak je uključeno više od 80 međunarodnih organizacija, humanitarnih i dobrotvornih, među kojima su mnoge sasvim nevine, transparentne i umjerene, dok su potpuno zanemarene globalne terorističke organizacije koje su naočigled takve. To postavlja mnoge upitnike u vezi toga spiska, vremenu njegova objavljivanja, te u čijem je interesu izvrtanje činjenica, što ga lišava vjerodostojnosti i kredibiliteta. U svjetlu objavljenog spiska koji uključuje i Uniju, Svjetska unija islamskih učenjaka smatra i potvrđuje sljedeće:

 

1. Unija je zapanjena njenim uključivanjem od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), u terorističke organizacije, i odbacuje, u potpunosti, tu karakterizaciju, pitajući se šta je sa izostavljanjem terorističkih organizacija, koje su to, i riječju i djelom, u mnogim zemljama, muslimanskim ili nemuslimanskim, te kako da je popis usmjeren samo na islamske organizacije, uključujući i međunarodne humanitarne organizacije koje su dobile brojne nagrade i priznanja za svoj rad u službi čovječanstva!?
2. Unija naglašava da je, od njenog začetka, već deset godina i sve do sada, slijedila put središnjosti i umjerenost, intelektualnu i vjersku obnovu, te se suočavala i suprotstavljala ekstremizmu, nasilju i terorizmu, intelektualno, odgojno i obrazovno gdje god da se oni nađu i izdala desetke proglasa protiv terorističkih i ekstremističkih organizacija.
3. Unija izjavljuje da svi pošteni i nepristrasni ljudi u svijetu znaju da je “Svjetska unija islamskih učenjaka” nezavisna globalna islamska organizacija, pravno legalna i legitimna u zemljama u kojima djeluje, a poštuje i međunarodne zakone. Unija nije nikad drukčije djelovala, niti se obznanjivala, od svog osnutka do danas, i ima članstvo od nekoliko desetaka hiljada učenjaka i naučnih organizacija iz različitih dijelova svijeta. Svi oni su na putu središnjosti i umjerenosti, iz svih skupina Ummeta, različitih idejnih, pravnih i duhovnih škola. Unija, ni jednog trenutak, nije prekoračila ovaj pristup, što pobija ove klevete njenim svrstavanjem na bilo koji teroristički popis, u bilo kojoj državi.
4. Unija, uživa međunarodno prepoznatljivo poštovanje, a mnogi od njenih članova su osnivači i članovi međunarodnih subjekata neukaljanog ugleda. Njen stav o terorizmu i njegova osuda i odbijanje poznata je svima, tako da Unija za sebe nije očekivala objavljivanje takvih odluka, i to od jedne arapske i islamske države!
5. Unija zahtijeva od Ujedinjenih Arapskih Emirata da preispitaju svoj stav, te da odstupe i ukinu uključivanja Unije u bilo koji neprimjeren popis, neutemeljen na nekoj analizi ili istrazi, uz to pravno neutemeljen, nelogičan i neracionalan.
6. Unija zadržava puna zakonska prava skidanja ove lažne optužbe sa sebe, i sa njenih uglednih učenjaka, te neće štedjeti napora u odbrani svoje svjetske i umjerene zadaće u svim vremenima.
7. Unija se pita o ovom sumnjivom i problematičnom spisku, zašto ne sadrži nemuslimanske pokrete i organizacije koje, danonoćno, vrše terorističke aktivnosti svijetu, i protiv muslimana i protiv drugih?
“Gospodaru naš, ne dopusti srcima našim da skrenu, kada si nam već na pravi put ukazao, i daruj nam Svoju milost; Ti si, uistinu, Onaj koji mnogo daruje!” (Ali ‘Imran, 8.)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 

Predsjednik Unije, prof. dr. Jusuf el-Karadavi
Generalni sekretar, prof. dr. Ali el-Karadagi

 

Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top