Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Reagiranje Medžlisa Mostar na tekst „Na mjestu džamije u Mostaru bila je crkva“

Reagiranje Medžlisa Mostar na tekst „Na mjestu džamije u Mostaru bila je crkva“

Medžlis IZ-e Mostar saopštenjem za javnost najoštrije osuđuje tendenciozne stavova Večernjeg lista objavljene u srijedu 9. avgusta na strani 9, u povodu početka obnove džamije hadži Saliha Temima na Babunu u Ilićima pod naslovom „Na mjestu džamije u Mostaru bila je crkva“. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U potpunosti odbacujemo izmišljene i krivo interpretirane historijske činjenice, kojima nastojite dezinformisati vaše čitateljstvo, čime zapravo dodatno nastojite unijeti tenzije u javni prostor i međunacionalna i međureligijska nerazumijevanja.

Islamska zajednica u Mostaru je kontinuirano, svaki put kada je pokretala procedure obnove porušenih džamija, bila suočena sa osporavanjem elementarnih vjerskih sloboda, sa podmetanjima kvazi-naučnih i historijskih činjenica, po istoj matrici i iz istog kružoka.

Zbog činjenice da su historijske činjenice o Mostaru, od prvog sumarnog popisa sandžaka Bosne iz 1468/69, pa kroz cijeli period osmanske vladavine i kasnijih sistema dobro poznate, ne samo znanstvenim radnicima već i široj javnosti, smatramo krajnje neumjesnim stalno ponavljanje netačnih historijskih podataka.

Umjesto polemike i odgovora Vas , vaše čitateljstvo i domaću javnost podsjećamo na tekst rahmetli Senada Mičijevića napisan 2009.g. nakon tvrdnje fra Andrije Nikića da je na mjestu džamije hadži Ali-bega Lafe u Podhumu navodno postojala crkva. Mičijevićev tekst na dosljedan način iznosi istinu o tome kome danas i zašto trebaju srednjovjekovne crkve tamo gdje ih nije bilo.

Saopštenje potpisuje predsjednik Izvršnog odbora MIZ Mostar, Ramiz Jelovac.

Radio BIR

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top