Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > ‘Rastrošni’ građani najsiromašnije države u Evropi

‘Rastrošni’ građani najsiromašnije države u Evropi

Federalni premijer Fadil Novalić je ‘svjestan ekonomskih prilika u kojima žive građani’, ali mu nije pravo što puno troše na mobitel. Piše: Vedrana Maglajlija

Prije pet godina potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu u Bosni i Hercegovini iznosila je približno 800 konvertabilnih maraka (400 eura), dok danas iznosi 1.600 KM (800 eura), dakle duplo više. U istom periodu prosječna plata od približno 830 KM (415 eura) nije se povećala.

Istovremeno, 48 posto stanovništa Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a čak 600.000 ljudi ispod te linije, što znači da preživljava s manje od 235 KM (117 eura) mjesečno.

Ipak, prema procjeni premijera entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, koji se pozvao na podatke dva trgovačka lanca, građani troše na bonove za mobitele, a na listi deset stavki koje se najviše kupuju u supermarketima, kako je upozorio, samo su tri esencijalne životne namirnice.

“Naravno da sam svjestan ekonomskih prilika u kojima žive građani Federacije. Upravo zato se bavimo prijedlogom općeg kolektivnog ugovora i saradnjom s partnerima, a sve u cilju očuvanja prava radnika”, kazao je federalni premijer za Al Jazeeru.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

‘Rastrošni’ građani najsiromašnije države u Evropi

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Tagovano: (67)
Top