Moj vrt

Raste svijest o potrebi promjene načina ishrane i liječenja biljem

Ljekovite, aromatične i začinske vrste svojim hemijskim sastavom utiču na liječenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija.

Grupa ljekovitog bilja obuhvata oko 1.700 vrsta koje spadaju u prosjeku u 90 botaničkih familija. Među njima nekih 50 vrsta su u redovnom uzgoju dok se ostale nalaze u prirodi u divljoj formi. I jedne i druge koriste se kao sirovine za proizvodnju lijekova, začina, u kozmetičkoj industriji, ishrani, prave se čajevi, tinkture, melemi i drugo.

Ljekovite, aromatične i začinske trave svojim hemijskim sastavom utiču na liječenje pojedinih bolesti, poboljšavaju ukus i miris jela, a svojim eteričnim uljima često ulaze u sastav proizvoda kozmetičke industrije i parfimerija. Zauzimaju veoma značajno mjesto kako u ishrani tako i liječenju ljudi i životinja.

Svaki treći prirodni preparat koji se upotrebljava u savremenoj medicini izdvojen je iz biljne sirovine ili uz učešće produkata biljnog porijekla. Ova sirovina može se dobiti sakupljanjem divljih trava ali posljednjih godina sve više i organizovanim uzgojem.

Koja su najvažnija pravila sakupljanja ljekovitog bilja i šumskih plodova?

Kako smo nedavno pisali, u praksi se pokazalo da je poželjno ostaviti jednu desetinu biljaka i pri tom ne bi trebalo ponovo na istom terenu iduće godine da se bere. Iskusna travarka, Mira Čavlović Jalić, od maslačka recimo iskoristi sve dijelove. Od njegovog cvijeta, lista i korijena, najčešće jede mlade listove na proljeće i pravi med od cvjetova dok je korijen izuzetno dobar pa ga pripremaju i piju kao čaj osobe koje imaju velikih zdravstvenih tegoba

Promjena ishrane i proizvodnja prirodnih lijekova

Ljekovitost biljke ili nekog njenog organa dolazi od hemijskog sastava, odnosno materija koje korisno djeluju na ljudski ili životinjski organizam. Neke supstance su učinkovite u malim količinama dok u većim djeluju kao otrovi. Ova svojstva proučava Fitoterapija kao grana Farmakologije – nauke koja proučava liječenje pomoću bilja. Druga nauka je o drogama (ljekovitim sirovinama) – Farmakognozija i ona opisuje supstance anorganskog (mineralnog) i organskog (biljnog i životinjskog) porijekla.

U savremenom društvu fokus je na sintetičkim proizvodima odnosno primjenjenoj hemiji, što se odrazilo i u medicini gdje je većina lijekova sintetizovana. Posljednjih godina raste svijest o potrebi promjene načina ishrane, vraća se tradicionalna hrana i proizvodnja prirodnih medikamaneta. Zato je interesovanje za ljekovito, aromatično i začinsko bilje u porastu.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button