Ekonomija

Rast izvoza se nastavlja

Pozitivni trendovi rasta izvoza nastavljeni i u julu

Bosanskohercegovački izvoz i dalje drži dobar tempo, sa vrijednošću koja u periodu januar-juli iznosi 7,63 mlrd KM, što je za 31,1 posto više nego u
istom razdoblju 2020. godine.

Izvoz u julu je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio 1,14 mlrd KM što je manje od junskog rekorda od 1,25 mlrd KM, ali je na približnom nivou koji je dostignut u protekla četiri mjeseca.

Uvoz je za sedam mjeseci ove godine dosegao vrijednost od 11,47 mlrd KM i za 20,4 posto je veći nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 66,5 posto.

Iako su stope rasta izvoza i uvoza visoke zbog manje osnove i pada u prošloj godini usljed pandemije, evidentan je napredak u vanjskotrgovinskoj razmjeni u ovoj godini.

Većina sektora doprinosi visokom rastu izvoza, a prednjače proizvodi metalskog sektora sa rastom od 56,3 posto.

Proizvodi od drveta, drvenog ugljena, pluta i slame imaju rast od 32,3 posto (ukupna vrijednost 529,3 mil KM), a a proizvodi od kamenta, gipsa, cementa, keramike i stakla rast opd 25,9 posto.

U plusu je i tekstilna indsutrija, koja se najsporije oporavila od panedmije i sa vrijednošću izvoza od 376,9 mil KM bilježi rast od 6,2 posto.

Proizvodi prehrambene industrije, voda, skovi takođe imaju pozitivan trend te je vrijednost njihovog izvoza za sedam mjeseci bila 212 miliona KM, 16,5 posto više nego lani.

Pozitivni trendovi ogledaju se i u razmjeni sa zemljama Evropske unije i sa zemljam CEFTA-e.

Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-a iznosila je u julu ove godine 66,5 posto, a sa zemlljama Evropske unije 82,1 posto.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button