Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Rast BDP-a u trećem kvartalu u BiH 3,1%: u RS-u 1,4 u FBiH 3,3 %

Rast BDP-a u trećem kvartalu u BiH 3,1%: u RS-u 1,4 u FBiH 3,3 %

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju prošle godine imao je pozitivnu stopu realnog rasta od 1,4 odsto, a u Federaciji od 3,3, odsto u odnosu na isti period iz 2014. godine, podaci su entitetskih zavoda za statistiku.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH u trećem kvartalu 2015. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 3,1 posto.BDP BiH u trećem kvartalu 2015. porastao 3,1 posto. 

Sezonski podešena serija podataka pokazuje rast BDP u trećem kvartalu 2015. od 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Posmatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u trećem kvartalu 2015. godine značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 12,4 posto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 6,7 posto, te stručne, naučne i tehničke djelatnosti 6,1 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima: prijevoz i skladištenje 2,8 posto, snabdijevanje vodom; uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom, te djelatnosti sanacije okoliša 1,9 posto i ostale uslužne djelatnosti 1,4 posto.

indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top