Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ramić: Zahtijevamo sigurnost za porodicu Herceglija, Ministarstvo će im obnoviti stočni fond

Ramić: Zahtijevamo sigurnost za porodicu Herceglija, Ministarstvo će im obnoviti stočni fond

 Povodom prijetnji smrću povratniku u selo Bjelogorci u Rogatici Nedžadu Hercegliji upućenih od strane mještana srpske nacionalnosti, te napada u vidu trovanja njegove stoke, reagirao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Porodica Herceglija i ranije je bila na meti napada. 

– Osuđujemo prijetnje smrću upućene povratniku Nedžadu Hercegliji i tražimo od nadležnih organa da ih procesuiraju i garantuju sigurnost Hercegliji. On je prijavio sve policiji, a iz policije mu je potvrđemo da su mu tri krave, koje su na kraju uginule, otrovale srpske komšije od kojih je i dobio prijetnje. To je direktan napad na ono od čega on kao poljoprivrednik živi, i jasna poruka toj jedinoj bošnjačkoj povratničkoj kući u Bjelogorcima da napusti svoju djedovinu da bi neki mogli sami živjeti u moralnoj i svakoj drugoj bijedi. Ti neki misle da su i dalje 90-te, ali moraju znati da nije tako. Neka se urazume i neka prestanu mrziti svoje komšije Bošnjake i nanositi zlo – to bih im poručio – kazao je Ramić.

Dodao je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, odmah po saznanju o incidentu, kontaktiralo povratnika Hercegliju, te mu je upućena poruka podrške i solidarnosti i da će mu Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pomoći da obnovi stočni fond i dodatno opremi gazdinstvo, te insistirati na zaštiti njegove lične sigurnosti.

– To je najmanje što možemo učiniti nakon ovog gnusnog čina napada na imovinu koja znači život i opstanak. Svako ko posjećuje povratničke zajednice zna šta znači poljoprivreda za mnoge među njima. Više od hiljadu krava koje smo podijelili još uvijek su osnovni izvor prihoda mnogim povratnicima, i Nedžad će dobiti ponovo svoje. Mi ćemo mu pomoći da obnovi stočni fond, ali važno je međutim da i organi RS-a u skladu utvrde štetu i da je nadoknadi i onaj ko ju je uzrokovao, po principu odgovornosti.

Važno je i da se u ovakvim slučajevima odmah u korijenu zaustavi širenje atmosfere straha, i da kao država stanemo u zaštitu povratnika, da se građanima garantuje imovina i sigurnost, posebno od nacionalno motivisanih zločina. Na tim slučajevima država pokazuje postoji li i hoće li i može opstati. A mi ćemo čvrsto pokazati u ovom slučaju da postoji i da će se neprijatelji ove države umoriti, jer mi se nećemo umoriti – zaključio je Ramić.

Potpisani ugovori: Kuće za deset povratničkih porodica u Derventi

Predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica potpisali su u Derventi ugovore o izgradnji deset stambenih jedinica za povratnike na području ove općine.

“Projekat izgradnje ovih kuća za povratnike u Derventi implementiramo sredstvima osiguranim kroz saradnju sa Saudijskim fondom za razvoj. Izabrani korisnici pripadaju kategoriji socijalno ugroženih porodica. Ovo je još jedan korak ka našem konačnom cilju, a to je da zaokružimo proces rješavanja stambenog pitanja i ostvarimo puno fokusiranje na zapošljavanje i obrazovanje”, kazao je ovim povodom federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Među korisnicima, koji će kroz ovaj projekat riješiti stambeno pitanje, nalazi se i penzionerka Munira Kovačević iz Donjih Kalenderovaca.

“Iz šehidske sam porodice. U ratu sam ostala bez sina, a trenutno živim u neuslovnoj kući, sa unukom i dvoje praunučadi. Kuća u kojoj smo je neuslovna i teško je u njoj prezimiti. Ova donacija, koja znači novu kuću, mi puno znači”, kazala je prilikom potpisivanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top