Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ramić u Derventi: Održivi povratak Bošnjaka i Hrvata u Posavinu je naš zajednički interes

Ramić u Derventi: Održivi povratak Bošnjaka i Hrvata u Posavinu je naš zajednički interes

 Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u Derventi, gdje je sa predstavnicima lokalne zajednice razgovarao o projektima izgradnje i obnove infrastrukture u kojima učestvuje i Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramić je pozdravio zajednički rad i saradnju bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u ovom gradu, te je najavio nastavak podrške aktivnostima koje će osigurati održivost povratka u Derventu.

“Derventa je prije progona hrvatskog i bošnjačkog stanovništva iz Posavine bila multietnička zajednica sa 22 hiljade Hrvata i sedam hiljada Bošnjaka, a u samom gradu je živjelo većinsko bošnjačko stanovništvo. Sada u Skupštini opštine Derventa imamo tri Hrvata, a nadam se da će u narednom periodu povratnici iz ove regije konačno imati svog predstavnika i na višim razinama vlasti. Važno je da postoji zajedništvo u težnjama za ravnopravnošću, to su mi najbolje pokazali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Derventa i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”. Mi smo tu da pružimo podršku, te budemo oslonac projektima razvoja i obnove”, kazao je Ramić.

Ramić je posjetio Dom kulture HKD “Napredak”, u čijoj je obnovi najvećim dijelom učestvovalo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Marijan Kljajić, predsjedavajući Skupštine opštine Derventa, iskazao je spremnost za nastavak saradnje i podršku zajedničkim projektima povratka.

Predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine Pavo Dujak je dao više informacija o povratku u Brodu i Derventi, te predstavio aktivnosti koje je Savez realizovao uz pomoć Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

“Pomažemo obnovu uništenih stambenih jedinica, radimo na tome da omogućimo poljoprivrednicima mehanizaciju, plastenike, opremu za držanje stoke i peradi. S druge strane, djelujemo na približavanju povratnika u zajednici. Važno je da imamo saradnju između Bošnjaka i Hrvata povratnika u Derventu, Brod, Vukosavlje i Modriču. Oni na zajedničkoj platformi mogu zagovarati jednu trajnu politiku podrške Vlade Federacije i drugih institucija održivom povratku. Ova posjeta je dio tih nastojanja”, dodao je Ramić.

Ramić je na poziv potpredsjednika RS-a Josipa Jerkovića prisustvovao na njegovom Božićnom domjenku u Derventi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top