Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak (Page 10)

Planovi i taktike kako da nadoknadite dane posta iz prethodnih ramazana

Propustila sam post i u prethodnim ramazanima, zbog putovanja, bolesti ili trudnoće. Propušteni dani datiraju nekoliko godina unazad i moram ih nadoknaditi. To je puno dana koje treba napostiti. Jeste li i vi u sličnoj situaciji? Činjenica je da sestre propuštaju dane posta zbog razloga kao što su trudnoća, dojenje i menstruacija.

Ramazanski iftarski meni – dvadesetdeveti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Gljive punjene sirom Priprema 5 - 10 min Kuhanje 2 - 3 min Serviranja 18 - 20 komada Sastojci:  250g Sirela gaude  1 kašika otopljenog Dukat maslaca  18 - 20 šampinjona Priprema: Pomiješajte Sirela gaudu i Dukat maslac. Izvadite peteljke iz gljiva; napunite ih sirom i maslacem. Poredajte na rešetku roštilja ili na tepsiju

Ramazanski iftarski meni – dvadesetosmi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Brzo&Fino lisnati trokutići s kajmakom Priprema 45 min Kuhanje 30 min Serviranja 16 trokutića Sastojci: 600g brašna šolja mlake vode šolja Dukat trajnog mlijeka  1 jaje 2 kašike šećera 50-100g Dukat maslaca ( za premazati)  100g President kajmaka  100g Brzo&Fino Milerama  Priprema: Pomiješati vodu s Dukat trajnim mlijekom, dodati brašno, so i jaje i mijesiti sve dok ne

Ramazanski iftarski meni – 27. dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Rižoto s gljivama i ribancem Priprema 15 min Kuhanje 15 min Serviranja 4 porcije Sastojci: 30g Dukat maslaca  1/2 kg gljiva, isječenih na tanke režnjeve 60g luka, sitno isjeckanog 2 kašike brašna 450 ml Dukat trajnog mlijeka  160g Galbani mocarela sira, narendanog  125g Sirela ribanca, narendanog  500g riže, skuhane so biber peršun, svjež, isjeckan Priprema: Istopite Dukat maslac u velikoj tavi.

Ramazan u Kini

U Kini ramazan uvijek traje 30 dana, nikada 29, i to je tako vjekovima. Kineske muslimane je nemoguće uvjeriti da ima ramazanâ koji traju 29 dana. Ni jedan medij u Kini ne najavljuje dolazak ramazana, ali svi muslimani znaju tačno kada nastupa mjesec „Batštaj" kako se ramazan naziva na kineskom. U glavnom

Ramazanski iftarski meni – dvadesetšesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Restovani krompir s paprikom i sirom Priprema 15 min Kuhanje 22 min Serviranja 6 porcija Sastojci: 700g krompira, isječenog na 12 mm debele kocke 60g Dukat maslaca  1 veliki luk, krupno nasjeckan 2 velike paprike isječene na kockice 375g Sirela edamera, narendanog  Priprema: Isjecite krompir na kockice i kuhajte ga nakon ključanja vode još 5

Kako iskoristiti ramazan na najbolji mogući način?

Detalji i tačnost različitih aspekata rituala postaju prioritet dok veći ciljevi ostaju u sjeni. Mnogo brinemo o tome “kako” i zaboravljamo na “zašto”. Kada se ovo desi, gubi se sama korist rituala i ne postiže se namjenski rezultat. To je razlog što islam toliko kritički ukazuje na naše namjere. Poslanik s.a.v.s.

Matematika zekata

Zekat, kao jedan od pet stubova islama, i obaveza koja nas određuje kao muslimane, označava čišćenje imetka od nečistoća kao pripreme za njegov rast, napredak i uvećavanje. Ovo znači da je svaki musliman jednako obavezan dati zekat kada ušteđevina dosegne visinu nisaba – i tako pregodini, baš kao što smo

Ramazanski iftarski meni – dvadesetpeti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Pita od krompira sa sirom Priprema 10 min Kuhanje 30 min Serviranja 10 porcija Sastojci: 150g dimljene puretine ili suhog mesa 2 kašike ulja 400g kuhanog krompira So i biber 100g Sirela Gauda sira  50g Dukat maslac  Priprema: U tavi na srednje jakoj vatri propržite puretinu ili suho meso  2 do 3 minute. U istoj tavi

Top