Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak (Page 10)

Kako da pripremite djecu za ramazan

Dobra priprema je pola obavljenog posla. Samo ako se pripremimo za dolazak ramazana moći ćemo iskoristiti ovaj mubarek mjesec da ostvarimo izvrsnost u svemu čime se bavimo, jer – vjerniku ne dolikuje drugačije osim izvrsnosti. Za Akos.ba piše: hfz. Hidajeta Mahalbašić Zanijjetimo i odlučimo da budemo izvrsni roditelji! U Kur’anu su dvije naredbe

Planovi i taktike kako da nadoknadite dane posta iz prethodnih ramazana

Propustila sam post i u prethodnim ramazanima, zbog putovanja, bolesti ili trudnoće. Propušteni dani datiraju nekoliko godina unazad i moram ih nadoknaditi. To je puno dana koje treba napostiti. Jeste li i vi u sličnoj situaciji? Činjenica je da sestre propuštaju dane posta zbog razloga kao što su trudnoća, dojenje i menstruacija.

Ramazanski iftarski meni – dvadesetdeveti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Gljive punjene sirom Priprema 5 - 10 min Kuhanje 2 - 3 min Serviranja 18 - 20 komada Sastojci:  250g Sirela gaude  1 kašika otopljenog Dukat maslaca  18 - 20 šampinjona Priprema: Pomiješajte Sirela gaudu i Dukat maslac. Izvadite peteljke iz gljiva; napunite ih sirom i maslacem. Poredajte na rešetku roštilja ili na tepsiju

Ramazanski iftarski meni – dvadesetosmi dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Brzo&Fino lisnati trokutići s kajmakom Priprema 45 min Kuhanje 30 min Serviranja 16 trokutića Sastojci: 600g brašna šolja mlake vode šolja Dukat trajnog mlijeka  1 jaje 2 kašike šećera 50-100g Dukat maslaca ( za premazati)  100g President kajmaka  100g Brzo&Fino Milerama  Priprema: Pomiješati vodu s Dukat trajnim mlijekom, dodati brašno, so i jaje i mijesiti sve dok ne

Ramazanski iftarski meni – 27. dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Rižoto s gljivama i ribancem Priprema 15 min Kuhanje 15 min Serviranja 4 porcije Sastojci: 30g Dukat maslaca  1/2 kg gljiva, isječenih na tanke režnjeve 60g luka, sitno isjeckanog 2 kašike brašna 450 ml Dukat trajnog mlijeka  160g Galbani mocarela sira, narendanog  125g Sirela ribanca, narendanog  500g riže, skuhane so biber peršun, svjež, isjeckan Priprema: Istopite Dukat maslac u velikoj tavi.

Ramazan u Kini

U Kini ramazan uvijek traje 30 dana, nikada 29, i to je tako vjekovima. Kineske muslimane je nemoguće uvjeriti da ima ramazanâ koji traju 29 dana. Ni jedan medij u Kini ne najavljuje dolazak ramazana, ali svi muslimani znaju tačno kada nastupa mjesec „Batštaj" kako se ramazan naziva na kineskom. U glavnom

Ramazanski iftarski meni – dvadesetšesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE. Restovani krompir s paprikom i sirom Priprema 15 min Kuhanje 22 min Serviranja 6 porcija Sastojci: 700g krompira, isječenog na 12 mm debele kocke 60g Dukat maslaca  1 veliki luk, krupno nasjeckan 2 velike paprike isječene na kockice 375g Sirela edamera, narendanog  Priprema: Isjecite krompir na kockice i kuhajte ga nakon ključanja vode još 5

Kako iskoristiti ramazan na najbolji mogući način?

Detalji i tačnost različitih aspekata rituala postaju prioritet dok veći ciljevi ostaju u sjeni. Mnogo brinemo o tome “kako” i zaboravljamo na “zašto”. Kada se ovo desi, gubi se sama korist rituala i ne postiže se namjenski rezultat. To je razlog što islam toliko kritički ukazuje na naše namjere. Poslanik s.a.v.s.

Matematika zekata

Zekat, kao jedan od pet stubova islama, i obaveza koja nas određuje kao muslimane, označava čišćenje imetka od nečistoća kao pripreme za njegov rast, napredak i uvećavanje. Ovo znači da je svaki musliman jednako obavezan dati zekat kada ušteđevina dosegne visinu nisaba – i tako pregodini, baš kao što smo

Top