Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ramazanski izazovi za nove muslimanke u Velikoj Britaniji

Ramazanski izazovi za nove muslimanke u Velikoj Britaniji

Mlada Britanka Džima Vejl i Njemica Sara Frančeska, odlučile su da prisustvuju zajedničkom iftaru i predavanju o ramazanu i vjeri islamu, preko projekta koji se sprema za mlade muslimanke, kako bi im se pomoglo da se uključe u novo društvo.

Novi konvertiti u islam se suočavaju s nekim poteškoćama u vezi sa postom, kao npr. sa njegovim trajanjem u vrijeme ramazana koji se sada proteže na 18 sati. Međutim, to ih ne sprječava da se odazovu obavezi i radosti svetog mjeseca posta.

Jedna britanska studija je pokazala da se povećava broj konvartita na islam u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz napomenu da su to više od 50% žene. Ovo je potvrdio institut Getston koji je naglasio konstantan porast konvertita na islam.

Predstavljamo vam jednu od njih, 25-godišnju Džimu Vejl, koja je rođena u Londonu u katoličkoj porodici. Vejl se školovala u katoličkim školama od svoje 3. do 18. godine. Na islam je konvertirala nakon što joj je prijateljica objasnila osnove islama. Vejl kaže da je tada otkrila da nije znala ništa o islamu i da je, do tada, islam vezivala samo za „terorizam i prisiljavanje žena na nošenje vela.“ 

Ova mlada Britanka je odlučila da uči više o ovoj vjeri, te je pomoću knjiga naučila dosta o islamu. Potom je otkrila da se u mesdžidu Regent Park organiziraju seminari o islamu za nemuslimane i nove konvertite na islam. Želja za učenjem je samo rasla, sve dok nije otkrila da ono što saznaje o islamu u potpunosti odgovara njenim željama i shvatanjima.

Prisjetila se svog prvog odlaska na namaz u mesdžid, kada je, uprkos nepoznavanju sure Fatihe ili bilo koje druge sure, osjetila povezanost sa Allahom unutar sebe. 
Vejl kaže da je osjetila ogromnu podršku zbog čestih poziva na iftar kod drugih muslimanki, ali i na mnoge druge načine. Naglašava da je jako sretna i radosna što je postala muslimanka.

S druge strane, 25-godišnja Sara Frančeska Jilk kaže da je jedna od stvari koje su je navele na izučavanje o islamu, lijepa islamska tradicija s kojom se susrela preko svoje majke koja je dugi niz godina radila na Bliskom Istoku. Sara je već sa 14 godina imala priliku da se upozna sa islamskom kulturom, a posebno sa arapskom, kada je posjetila Katar.

Mlada Njemica je po prvi put čula ezan, te je sjela na balkon u želji da posluša „divan zvuk koji ju je okruživao sa svih strana.“
Frančeska je na Univerzitetu upoznala mnogo muslimana, od kojih je jedan postao njen prijatelj kojem je postavljala mnoštvo pitanja o islamu. „On je bio veoma strpljiv sa mnom, a poslije mi je postao i suprug elhamdulillah.“

Sve muslimanke s kojima smo se susreli su nas uvjeravale da, uprkos dugom trajanju posta u Britaniji, osjećaju olakšanje i mir. Za njih je ramazan „čaroban mjesec“, a posebno za one koji su nedavno konvertirali na islam, jer je to za njih prilika da se se upoznaju sa drugim muslimanima i muslimankama i nauče više o vjeri.

Pozitivan utjecaj

Osvrčući se na ovo, predsjednik Nadzornog odbora u mesdžidu Finsburi Park u Londonu, Muhamed Kizbur, je istakao da se „uprkos žestokoj kampanji protiv islama i muslimana od strane pristrasnih medija koji pokušavaju zamagliti sliku muslimanske zajednice kako bi ju izolirali od ostatka britanskog društva, desila ovako pozitivna reakcija koja se ogleda u zainteresiranosti za islam i povećanoj kupovini primjeraka Kur’ana s prevodom na engleski jezik.

U tom kontekstu je dodao da je mesdžid u prošloj sedmici primio više od 500 posjetitelja, uglavnom grupa koje su dolaze na određene seminare ili u obilazak mesdžida. Naveo je da su ovi događaji ostavili pozitivan utjecaj na posjetitelje tako da se broj onih koji konvertiraju u Allahovu vjeru svakim danom povećava, a u tome prednjače žene.

Kizbur je dodao da islamske institucije, a pogotovo mesdžidi, imaju odgovornost da brinu o novim muslimanima i da im pruže svu moralnu i znanstvenu potporu, te da im osiguraju atmosferu koja odgovara njihovoj novoj situaciji. 

 

Izvor: Aljazeera.net

Za Akos.bA prevela sa arapskog: Arnela Hasić Ljevo

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top