Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Ramazanski bajram u Sandžaku: Suprotstavimo se zlu, živimo u miru s braćom i komšijama

Ramazanski bajram u Sandžaku: Suprotstavimo se zlu, živimo u miru s braćom i komšijama

U Sandžaku je bajram-namaz klanjan u više od 200 džamija i mesdžida

 

Klanjanjem bajram-namaza u Srbiji i Sandžaku danas je počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama. U organizaciji dvije islamske zajednice u Sandžaku u šest opština srbijanskog dijela sandžaka bajram-namaz je obavljen u više 200 džamija i mesdžida.

U Organizacija Islamske zajednice Srbije (IZS) i Mešihata IZ Sandžaka, centralna bajramska svečanost održana je u Novom Pazaru u Stambol džamiji. Veliki broj muslimanskih vjernika odazavao se i ovog Ramazanskog bajrama.

Nakon klanjanja sabah-namaza vjernicima se prigodnim predavanjem obratio muftija sandžački Hasib ef. Suljević koji je predvodio bajram-namaz i bajramsku hutbu (obraćanje).

Muftija Suljević je ukazao na značaj proteklog mjeseca ramazana u kome su vjernici, kako je rekao, “akumulirali imansku energiju” te im predočio da lijepi odnos prema ljudima, komšijama i zajednici sačuvaju i poprave.

Upućujući bajramsku dovu, Suljević je zamolio Allaha da vjernike učvrsti u vjeri, moralu i zajedništvu. 

“(Bože) Učini nas hrabrima da se suprostavimo svakom zlu i nasilju i budnim da bdijemo nad našom slobodom. Daruj nam mudrodst da živimo u miru s našom braćom i komšijama. Obraduj nas umijećem da popravljamo greške kad ih uvidimo i da ne ustrajavamo u onome što je grijeh i nepravda”, istakao je on.

Vjernicima je poručio da budu uz one koji su nevolji, slabe, nemoćne i siromašne, da štite nejake i pruže podstrek i priliku mladima.

“Sklapajte prijateljstva gdje god možete. Zalažimo se za istinu kad god vidimo da se želi naturiti laž, izbjegavajmo svake prepirke u kojima nema koristi. Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje ljude i zajednice. Podijelimo radost bajramskih dana sa svima, sa onima koje volimo i one koji nas vole”, naveo je u bajramskoj hutbi Suljević uputivši bajramsku čestitku i poželjevši zdravlje, bereket i rahatluk.

Vjernici se tradicionalno nakon obavljenje jutarnje molitve međusobno pozdrave i jedni drugima čestitaju Bajram u džamiji.

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IzuS), centralna bajramska svečanost upriličena je u džamiji u Novoj Varoši. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Veliki broj vjernika prisustvovao je bajram-namazu i u ostalim sandžačkim opštinama: Sjenici, Tutinu, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Tradicionalno, nakon izlaska iz džamije, muslimani Sandžaka obilaze mezarja gdje muškarci uče Fatihu i druge sure iz Kur’ana svojim umrlima.

Prvog dana Bajrama se organizuju porodični ručkovi, nakon čega, uglavnom svečano odjeveni muškarci, obilaze rodbinu, prijatelje i komšiluk. Žene prvog bajramskog dana obično ostaju kod kuće kako bi usližile i dočekale goste, a međusobno i sa porodicom u posjete odlaze drugog i trećeg dana Bajrama.

Bajram predstavlja posebnu radost za djecu koja takođe odlaze u bajramske posjete prilikom kojih im se daruju slatkiši i novac.

I ovog Ramazanskog bajrama u gotovo svim gradovima Sandžaka će biti organizirane bajramske svečanosti i prigodni programi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top