Dijaspora

Ramazanska utjeha: Teku rajski potoci…

Muslimani cijelog svijeta već drugi ramazan provode u okolnostima pandemije COVID-19 što dodatno otežava psihičko stanje vjernika jer je ramazan mjesec povećane međuljudske komunikacije i razmjene pozitivne energije.

Posebno teško stanje je u bošnjačkim zajednicama u dijaspori koje su radicionalno ramazane provodili u zajedništvu i druženjima što im je predstavljalo najsretniji dio godine u kojem su međusobno i sa domovinom duhovno povezani.

Različite su aktivnosti i projekti na društvenim mrežama kroz koje institucije ali i pojedinci pokušavaju barem djelomično nadomjestiti sve ono što nam je uskraćeno u ramazanu zbog pandemije.

Jedan takav lijep primjer bilježimo na sjeveru Evrope u dalekoj i hladnoj Norveškoj gdje živi brojna i dobro organizovana bošnjačka zajednica.

Ilahija Teku rajski potoci  izvode dr Faruk ef. Terzić imam džemata u Oslu,  Ahmed ef. Modrić  i Edin Bavrk, iz džemata Dramer  i ambasador Nedim Makarević.

– TEKU RAJSKI POTOCI… bili smo omladinci kada smo je prvi put čuli… njen tekst djeluje kao mehlem na rane u teškim vremenima… šaljemo Vam je na poklon i kao ramazansku hediju…. skromnu ali iskrenu. Svako dobro, stoji u poruci koju je ambasador Nedim Makarević napisao na Facebooku.

Teku rajski potoci

Teku rajski potoci
“Allah, Allah!” – zboreći,
Din-bulbuli izašli –
Allah, Allah, Allah!
– pojeći.

Tube s grane svijaju,
Kur’an uče, ne staju,
A ružice džennetske –
Allah, Allah, Allah!
– mirišu.

Lica sjajnog k’o mjesec,
Riječi slatke k’o šećer,
U Džennetu hurije –
Allah, Allah, Allah!
– šeću se.

Otvori se kapija,
Rahmet sve nas opija,
Svih se osam kapija –
Allah, Allah, Allah!
– otvara.

Ridvan čuvar kapije,
raj-odjeću što šije.
Kevser vrelo ko pije –
Allah, Allah, Allah!
– sretan je.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button