Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Ramazan u BiH: U vjerskim aktivnostima učestvovat će 23 hafiza iz Turske

Ramazan u BiH: U vjerskim aktivnostima učestvovat će 23 hafiza iz Turske

Hafizi iz Turske bit će raspoređeni u gradovima kao što su Sarajevo, Mostar, Olovo, Kakanj, Goražde, Doboj, Bihać i Tuzla. Jedan od hafiza učit će mukabelu u Gazi Husrev begovoj džamiji u Sarajevu.  U okviru protokola o saradnji koji su postigli Islamska zajednica Bosne i Hercegovine i Direkcija za vjerske poslove Turske (Diyanet), za vrijeme svetog mjeseca muslimana ramazana, 23 hafiza iz Turske u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine učestvovat će u različitim vjerskim aktivnostima, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u BiH Hasan Atli za AA je kazao kako će jedan od hafiza učiti mukabelu u Begovoj džamiji u Sarajevu.

Mukabela je učenje (čitanje) po deset lista ili 20 stranica svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija.

“Ove godine među hafizima koji će učiti mukabelu u Gazi Husrev-begovoj džamiji, naći će se i hafiz iz Turske”, rekao je Atli.

Hafizi iz Turske bit će raspoređeni u gradovima kao što su Sarajevo, Mostar, Olovo, Kakanj, Goražde, Doboj, Bihać i Tuzla.

Atli je dodao kako ove godine nisu pozvani samo hafizi iz Turske već i drugih zemalja kao što su Egipat, Saudijska Arabija i Maroko.

On je podsjetio kako Fondacija Diyanet iz Turske za vrijeme ramazana u BiH dijeli pakete pomoći i daje iftare. Kako dodaje i ove godine će u nekoliko gradova biti organizovan iftar za 3.500 osoba.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com