Vijesti iz svijeta

Ramazan bez zalaska sunca: Kako se posti u norveškom gradu Tromsu?

Među 70.000 stanovnika Tromsa je i oko hiljadu muslimana koji su proteklih godina vodili rasprave kako upražnjavati ramazanski post, a njihovu dilemu u mnogome je riješila fetva koju je prošle godine donio nadležni ured Saudijske Arabije  Ljeto na sjeveru Norveške karakteristično je po tome što Sunce tokom više od dva mjeseca nikako ne zalazi, a to ramazanski post muslimanima u gradu Tromsu čini dodatno teškim jer nema izlazaka i zalazaka Sunca koji označavaju početak i kraj posta, javlja Anadolu Agency (AA).

Među 70.000 stanovnika Tromsa je i oko hiljadu muslimana koji su proteklih godina vodili rasprave kako upražnjavati ramazanski post, a njihovu dilemu je riješila fetva koju je prošle godine donio nadležni ured Saudijske Arabije.

Stanovnik Tromsa Abdulrazak Ali je u razgovoru sa novinarom AA istakao kako Sunčeva svjetlost tokom ljeta nikako ne prestaje i kako je u takvoj situaciji skor nemoguće postiti tokom ramazana.

Saudijska Arabija je prošle godine donijela fetvu kojom daje tri mogućnosti posta za muslimane na sjeveru Norveške i širem pojasu koji ima isti fenomen nezalazećeg Sunca.

Džemati džamija El Nur i El Rahma u Tromsu prihvatili su preporuku fetve da poste u skladu sa vaktijom za Mekku.

I Andrew Wenham je za AA kazao kako je saudijska fetva riješila veliki problem muslimana na sjeveru Evrope.

“Fetva nam nudi nekoliko izbora. Za početak i kraj posta možemo koristiti vrijeme kada je sunce najbliže horizontu, a možemo postiti i prema satnicama u Mekki ili na nekom drugom mjestu. Na sastanku smo odlučili da za post koristimo upravo satnicu Mekke”, kazao je Wenham.

Australijanac koji već dugi niz godina živi u Tromsu je kazao da je ovogodišnji ramazanski post lak jer postači nemaju dilema, a prate satnice u Mekki i nemaju problema sa vrućinama.

“U Tromsu praktikujemo post i ramazani su nam lijepi kao i oni u našoj domovini Somaliji. Zapostimo ujutro u 4, a iftarimo u 19 sati”, kazao je Abdikafi Mohammed Osman.

Abdalla Muhammed Ali iz Eritreje također je zadovoljan životom u Tromsu, a tokom ramazana ga posebno veseli činjenica da muslimani uglavnom iftare zajedno u džamijama.

Manje grupe muslimana u Tromsu poste prema satnici u najbližojj muslimanskoj zemlji Turskoj, a ima i onih koji prate satnicu u Budimpešti.

Šiiti, koji ne prihvataju saudijsku fetvu i dalje vode rasprave o tome kako postiti. Vjerski službenici im savjetuju da tokom ramazana promijene mjesto prebivališta ili da ne poste dok ne dođe period kada u toku dana dolazi do zalaska i izlaska sunca.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button