Moj vrtU Fokusu

Radovi u vrtu u martu

Vrijeme je još uvijek varljivo, još može pasti puno kiša koje mogu jako nabiti zemlju i tako u kombinaciji s hladnim tlom znatno umanjiti klijavost posijanog sjemenja.

Zato je moja preporuka za mart: uvijek posijte tek manje količine za raniju berbu, a glavninu si sjetve ipak ostavite za april dok se zemlja zagrije.
Tokom marta u zatvorenom posijte paprike, feferone i patlidžane, peruanske jagode i tomatillo, te celer i tikve lufa.

Također, mart je idealno vrijeme za sjetvu paradajza u kontinentalnoj klimi. Možete posijati i dio trajnica i cvijeća koje duže raste kako bi čim prije počelo cvasti.

Makovi i kamilica vole ranu sjetvu, pa ih možete posijati tokom marta. Kod mene se sami zasijavaju pa niču već na jesen. Peršun ne treba toplo tlo za nicanje, a niče čak i do 30 dana. Stoga njega možete sijati u martu, ali ne zaboravite na moguće hladne proljetne kiše koje mogu nabiti tlo koje ste prije fino obradili i posijali. Stoga možete posijati dio u teglicu i držati na terasi. Špinat odlično uspijeva u hladnije doba godine i podnosi manje minuse, za ranu berbu možete ga posijati u rano proljeće. Salata voli hladnije vrijeme i često sama niče u rano proljeće. Stoga ja salatu ne sijem prije u zatvorenom nego na proljeće direktno na otvoreno. A srećom, često mi se salata i sama zasije, pa tako dio nikne već i na jesen, dio u rano proljeće. Tako uz zimsku salatu imam jako rano i proljetnu salatu, koju po potrebi rasadim po vrtu. Jednako je i s rukolom.

Grašak je jedna od kultura koja također voli hladnije vrijeme i njega se može posijati u tokom marta na otvoreno. Ako sijete rani grašak, prve plodove ubirete već za nekih 7 sedmica.  Ukoliko niste posijali bob tokom febuara, možete ga  posijati i u martu. Proljetni bijeli luk i luk sade se rano, tako da je mart idealno vrijeme za njihovu sadnju, ako to vrijeme dozvoljava. Ranom ili kasnom sadnjom lučica luka izbjegnite izlijetanje lukove muhe i tako smanjite štete na urodu luka.

Rotkvice najbolje uspijevaju u hladnije doba godine i podnose blaže mrazeve, pa njih možete posijati već u martu. Kod mene se one i same zasijavaju, tako da često već u martu zapravo i imam berbu rotkvica.

Kako mi one po vrstama rastu vrlo blizu i puštam ih u sjeme, sve mi se često iskriža i tako uvijek ima nekih iznenađenja s rotkvicama u vrtu – iskrižaju se i crvene, bijele, ali i zimska crna rotkva. I ove godine imam berbu iskrižanih samozasijanih rotkvi i rotkvica. Od sredine marta nadalje možete posaditi i krompir, ali nećete ništa zakasniti ako to odgodite za april, možda i još bolje. Ako sve ovo propustite posijati u martu, bez brige, možete sve to posijati i u aprilu i dati će dobre rezultate, ponekad čak i bolje.

Hladnije i mokrije doba godine idealno je vrijeme za presadnju samoniklog bilja na pogodnija mjesta. Tako ja npr presađujem samoniklu salatu na rubove gredica bijelog luka i luka, a kamilicu kao međukulturu bobu za zaštitu od lisnih ušiju.

Presađujem i cvijeće koje mi se samo zasijava poput makova, različka, jednogodišnjeg kokotića, ali i razne trajnice za koje zaključim da će bolje rasti na drugoj poziciji. U vrijeme mirovanja mogu se presaditi i manje voćke i grmlje. Ja presađujem i jagode. Naime, u vrijeme mirovanja najveća je šansa da se presađeno, pa čak i već dosta veliko, najlakše primi. Također, presađujem i veće biljke po vrtu s kojih ću skupiti sjeme, ukoliko im je bitno promijeniti poziciju radi opasnosti od oprašivanja s drugim srodnicima.

Tokom marta, prije jačeg pupanja trajnica i grmlja, idealno je vrijeme za rezati sve suhe ostatke biljaka. Najlakše je to napraviti s srpom. Naime, sve tokom jeseni i zime ostavljam za bolje prezimljavanje i biljaka i korisnih kukaca, ali početkom marta je bolje sve maknuti kako bi se tlo prije ugrijalo i kako se mladi izboji ne bi mučili s rastom prekriveni stabljikama i lišćem prošlogodišnjih biljaka.

Autorica članka: Silvija Kolar-Fodor

Bio vrt

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button