Moj vrt

Radovi na vrtu u julu

Radove u vrtu najbolje je prilagoditi vremenskim prilikama u vrtu – suzbijati korov u vrijeme suše i ostaviti ga na vrtu da se čim prije osuši, a pred kišu i za vrijeme iste najbolje je vrijeme za presađivanja koja niste stigli napraviti tokom juna – kupusnjača, raznog cvijeća i sl. Da bi imali vrt koji tokom ljeta dobro podnosi suše i vrućine te treba čim manje zalijevanja svakako je preporučljivo vrt dobro malčirati početkom mjeseca.

Početkom jula dozrijeva crni ribiz te je vrijeme za berbu tog bobičastog voća. Možete od njih napraviti sokove, pekmeze, kompote, ali i zamrznuti u ledenicu za zelene sokove tokom cijele godine i za razne kolače i poslastice. Završne su berbe graška koji polako ide u sjeme i jesenskog češnjaka.

Tokom jula dozrijeva i luk. Također, vrijeme je kad uvelike počinjemo ubirati rezultate ovogodišnjeg truda – beremo mahune, tikvice, prvi niski grah, krastavce, mrkvu, mladi krumpir….. ali i prve paprike i rajčice.
Juli je vrijeme pravog obilja u vrtu, uživajte u svim tim prekrasnim plodovima, ali si i čim više toga spremite za zimu.

Tokom jula dozrijeva mnogo sjemenja: prošlogodišnje kupusnjače, bob, grašak, jesenska salata, špinat, turski karanfil, pakujac, naprstak, vučika, makovi…

Iako se mnogima čini da je juli vrhunac vrtlarske sezone, sjetva ipak nije završila u vrtu. Određene vrste povrća siju se kasnije, tokom ljeta, a neke čak i na jesen. Kako neke vrste brzo dozrijevaju, npr špinat, salata, rotkvice…tako se oslobađaju gredice nakon berbi u vrtu. Također, počinje se vaditi i luk, češnjak, krumpir…pa eto još slobodnog prostora za sjetvu:) Ukoliko ima dosta kiše, biti će vrlo pogodno za sjetvu, dok za vrijeme suše i vrućina ipak to i nije najbolje pa pričekajte kišu i zahlađenje za sjetvu.

Evo što sve možete posijati: – radič – vrijeme za sjetvu radiča je juni i juli, nek vrste čak i avgust – repa – sije se od – pak choi, daikon rotkva – od nedavno se u trgovinama mogu pronaći i razne vrste azijskog povrća, većina se tog povrća sije tokom juna i jula -mrkva- iako se ona sije u glavnini na proljeće, od više sam ljudi dobila toplu preporuku da se sije i tokom jula/početkom avgusta – takva stigne narasti do kraja jeseni i tokom zime možete imati stalno svježu mrkvu na vrtu   – crna rotkva – sije se od juna do jula – ovo povrće svakako preporučam sijati, sprema se u kasnu jesen u podrum, i prirodni je antibiotik, od nje se radi i sirup protiv kašlja. Sjeme također možete naći u trgovinama – peršin, pastrnjak – isto kao i mrkva, postoji mogućnost da naraste do jeseni. Ako imate mjesta, možete i to posijati. – niski grah – ranim sortama niskog graha treba otprilike 2 mjeseca od sjetve do berbe – dakle logično je da stigne dozoriti ako ga i kasnije sijete.

Naravno, kod kasnije sjetve presudni faktor uspjeha jest činjenica hoće li biti dužih razdoblja vrućina i    suše – to jako šteti razvoju mahunarki. Kako su vrućine kod mene jako naštetile prvom urodu graha, tokom jula sam posijala par gredica niskog graha opet, za probu, i dio ću posijati i početkom avgusta. Ako ću imati sreće s vremenskim prilikama,  imati ću i na jesen berbu graha. – mahune –. Njima isto jako smetaju vrućine za razvoj ploda. – grašak- isto se može posijati tokom jula za jesensku berbu. Urod nije tako velik kao na proljeće, ali isplati se:) – grmolike tikvice – mogu se sijati do kraja jula – gorušica – Nju se preporuča sijati kada god imate slobodno mjesto u vrtu jer svojim korijenjem odlično mrvi tlo i preprema za sljedeću  sjetvu, a i pogodna je kao zeleno gnojivo. – bijeli korijen – divno zaboravljeno povrće i lijepi ukrasni cvijet.

Iako su već vrućine, tokom jula uvijek još presađujem dio posijanog i samoniklog cvijeća, kao i peruanskih jagoda. Rasađujem i preostale kupusnjače po vrtu.

Bolestima najbolje pogoduje kombinacija kiša i vrućina nakon, pa stoga budite na oprezu u takvim uslovima, pogotovo s paradajzom. Kiša također pogoduje širenju španjolskih puževa i tokom ljetnih mjeseci, pa svakako budite na oprezu i redovito ih skupljajte i odnosite s vrta.
Tokom jula uz obilje plodova vlada i prekrasno šarenilo u vrtovima. Na vrhuncu cvatnje su trajnice poput rudbeckia hirte i echinacea, budleja i gaillardia i još mnoštvo trajnica, dvogodišnjeg i jednogodišnjeg cvijeća, stoga ne propustite uživati u julskom obilju i šarenilu.

Izvor: http://www.biovrt.com/kalendar-radova-u-vrtu/radovi-na-vrtu-u-srpnju

Povezani članci

Back to top button