Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Ekologija > Radnici MS&WOOD-a na Vranici ove godine zasadili 21.000 sadnica šume

Radnici MS&WOOD-a na Vranici ove godine zasadili 21.000 sadnica šume

Radnici bosanskohercegovačke industrije namještaja MS&WOOD (Majstori i drvo) iz Fojnice zasadili su ove jeseni u akciji pošumljavanja više od 10.000 sadnica smrče na širem lokalitetu planine Vranica.

Proljetos su radnici ove kompanije zasadili 11.000 sadnice, što je ukupno više od 21.000 sadnica. Prošle godine MS&WOOD je otkupila u državnim šumarijama 8.000 kubika bukove oblovine, što znači da je ova komapnija za svaki preuzeti kubik oblovine zasadila više od dvije sadnice.

“Ovo je model za spas BH. šuma. Kada bi sve drvoprerađivačke kompanije i šumska gazdinstva u Bosni i Hercegovini uradili isto, uz prirodni prirast ovo bi našu državu dovelo u neke normalne okvire srednje bogatih zemalja kvalitetnom šumom. Sve ostalo vodi ka dugoročnom uništenju našeg najvažnijeg resursa za razvoj. Mi sa ovakvom praksom nastavljamo i iduće godine, a pozivamo i ostale da nam se pridruže”, izjavio je Muhamed Pilav direktor kompanije MS&WOOD.

“Uvozimo drvo kao sirovinu iz Hrvatske i drugih zemalja, a proizvodimo najbolji i najljepši namještaj na svijetu. Da je tako govore mnogobrojne međunarodne nagrade. Ove godine naš namještaj ocijenjen je najvišim nagradama na prestižnom sajmu namještaja u Kelnu, a na Triennalu umjetnosti i dizajna u Milanu koji je najznačajnije mjesto te vrste na svijetu, bh. namještaj je prvi put uvršten u redovnu postavku Triennala i to prvi put od njegovog osnivanja 1923. godine. Na svjetstkoj izložbi namještaja u Parizu, naš namještaj je pobrao najbolje kritike”, kazao je Pilav.

Akcija pošumljavanja provedena je u saradanji sa “Šumarijom Fojnica” – Šume SBK. Sadnice smrče koje su zasađene na lokalitetima Pogorelica i Garež osigurala je “Šumarija Fojnica” iz rasadnika Busovača.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top