Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Radislav Mašić, načelnik Opštine Foča: Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja

Radislav Mašić, načelnik Opštine Foča: Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja

Radislav Mašić, načelnik Opštine Foča kazao je danas da obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja i jača dobrosusjedske odnose, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razglednica Foče ponovo je postala onakva kakvu je istorija zapamtila i dokument zabilježio. Na obalu Ćehotine vratio se jedan od najznačajnijih sakralnih, graditeljskih i istorijsko-dokumentarnih spomenika islamske kulture. Aladža džamija je spomenik takve umjetničke snage i islamske kulture koji se može ravnati sa najboljim spomenicima te vrste na Balkanu. Ona je dokaz da vrijedna umjetnička djela mogu nastati u malim sredinama i da svojom veličinom obogaćuju njihovu kulturu i istorijsku baštinu“, kazao je Mašić i nastavio:

“Obnova Aladža džamije uspostavlja mostove povjerenja, jača dobrosusjedske odnose i postaje potvrda naše istinske želje da živimo u miru, međusobnom uvažavanju, razumijevanju, poštovanju i povjerenju. Takve odnose mi smo u Foči izgradili i želimo da ih unapređujemo. Želimo da se svaki stanovnik naše opštine osjeća kao u svom zavičaju. Pozivamo sve Fočake ma gdje bili da nam u tome pomognu i da u tom plemenitom poslu budu ogledalo i svima drugima.“

Mašić je posebnu zahvalnost uputio vrijednim graditeljima koji su vratili izgled Aladža džamiji koji je imala 1549. godine. Zahvalio se TIKA-i, koja je finansirala projekat.

Miralem efendija Hodžić, vršilac dužnosti glavnog imama Medžisa IZ u Foči istakao je da je Aladža stoljećima bila ponos grada, ali i svima koji su u nju ulazili i veličali civilizacijske vrijednosti graditeljstva, umjetnosti, života i međureligijskog razumijevanja.

“Iskreni muslimani svoje džamije nose u srcima i mi smo džamiju Aladžu nosili u srcima svih posljednjih decenija i godina. Molim Svevišnjeg Boga da ona užasna eksplozija od 2. augusta 1992. godine bude posljednja surova tačka u opakim dionicama naše povijesti, i kada je u pitanju Foča, i kada je u pitanju ovaj dio naše lijepe zemlje Bosne”, kazao je između ostalog Hodžić i dodao da moli Boga da Aladža učini da Foča bude širom otvorena kapija za sva dobra i plemenita srca.

Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bliski saradnik Mimara Sinana i ono što predstavlja jednu od njenih najvećih vrijednosti jeste to što su sve kasnije džamije građene oslanjajući se na ideju Aladža džamije. Aladža je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Nakon što je skoro pet stoljeća krasila Foču, srpske vlasti su 2. augusta 1992. godine minirale Aladžu, a fragmenti preostali iza eksplozije razbacani su po različitim lokacijama oko grada, neki dijelovi su zatrpani zemljom na gradskim smetljištima, u namjeri zatiranja svakog traga fočanskoj ljepotici.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top