Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Radionice za djecu iz Doma Bjelave u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Radionice za djecu iz Doma Bjelave u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U povodu dolaska mjeseca ramazana, Gazi Husrev-begova biblioteka je 25.05.2016. godine organizirala radionicu za djecu bez roditeljskog staranja iz Dječijeg doma Bjelave.

Naziv radionice je bio „Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija“. Cilj je bio izgradnja ljubavi i naklonosti prema bh kulturnoj baštini i tradiciji kod djece, a posebno prema pisanom naslijeđu, kao i razvijanje osjećaja važnosti njegovog očuvanja.

Učesnicima radionice (22 djece i 4 odgajatelja) približeni su pojmovi: kulturna baština, pisano naslijeđe, katalogizacija, digitalizacija, restauracija, konzervacija itd, te im je omogućeno upoznavanje sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom kao najstarijom kulturnom institucijom u BiH. Ono što je najvažnije jeste da su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke kroz ovaj vid aktivnosti iskazali djeci svoju pažnju i pokazali im da se na njih u budućnosti računa u društvu kao na njegove aktivne i obrazovane članove. To je istakao i direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić u svom pozdravnom obraćanju u svojstvu domaćina.

Djeca su bila podijeljena u tri tima: bibliotekarski, restauratorski i digitalizacijski tim, a voditelji timova su bili uposlenici Biblioteke. Tako su ova djeca na jedan dan bili mali bibliotekari, rasturatori i informatičari, a po završetku radionica imali su zadatak prezentirati ono što su naučili i iznijeti svoja iskustva i zapažanja pred ostalim prisutnim.

Odgajatelji iz Dječijeg doma Bjelave izrazili su svoje zadovoljstvo i čestitali na ideji i organizaciji ovih radionica rekavši da je to veoma značajno i korisno za njihove štićenike koji imaju potrebu za učešćem u praktičnim i kreativnim aktivnostima edukativno-zabavnog tipa.

Završni dio programa bio je posvećen dočeku mjeseca ramazana, pa su učesnici poslušali prigodnu pripovijetku iz knjige “Ramazanske priče” književnika Alije Nametka, a nakon toga podijeljeni su im ramazanski pokloni i certifikati za učešće u radionici.

Da bi predramazanska atmosfera bila još ljepša, potrudili su se članovi hora H.Hamza koji su izvedbom svojih duhovnih pjesama obogatili ovaj program. Posebno je bilo upečatljivo zajedničko izvođenje pjesme “Ramazan” uz koju su i djeca i odrasli iskazali svoje uzbuđenje i ushićenost zbog dolaska ovog odabranog mjeseca.

ghb.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top