Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Psihofizičke koristi namaza: Da li je namaz djelotvorniji od joge?

Psihofizičke koristi namaza: Da li je namaz djelotvorniji od joge?

Nazvana ‘jednim od najstarijih sistema osobnog razvoja koji obuhvata tijelo, um i duh’ u magazinu Kraljevskog medicinskog udruženja, joga je postala jedan od zdravstvenih trendova koji su najbrže napredovali. Već vijekovima je poznata po svojim ljekovitim moćima pokreta.

Joga se sastoji od brojnih ‘asnas-a’ ili položaja tijela, koje čovjek obavlja izvjesno vrijeme dok izgovara ‘mantru’ ili disanje u ritmu. Njene prednosti su istraživali mnogi doktori koji je sada preporučuju svojim pacijentima, također i mnoge medicinske škole poput harvardske, kao i mnoge fondacije poput Menninger fondacije.

Ustvari, joga je postala toliko popularna da su sekretari razvili pojednostavljene verzije tako da mogu raditi za svojim radnim stolovima. Starije osobe, trudnice i sportaši imaju također svoje verzije.

Zanimljivo, iako milioni ljudi pohađa časove joge, islamski namaz već četrnaest vijekova sa sličnim pokretima poput joge, čak i superiornijim, postiže dobrobit. Jednostavni oblik ‘joge’ nudi fizičke, psihičke i duhovne koristi pet puta dnevno dok muslimani obavljaju određene pokrete učeći Kur’an ili tokom zikra.

Naravno, svi položaji joge ne mogu se pronaći u islamskom namazu. Međutim, bolnički istraživači su zaključili da pacijenti imaju koristi od pojednostavljenih oblika joge, i da se većina bolničkih programa joge, poput onog u Spaulding rehabilitacionom centru u Massachusettsu, sastoji od samo 5 do 7 položaja.

Muslimanski namaz se sastoji od pet položaja, i svi oni (uključujući i učenje Kur’ana tokom namaza) imaju, prema modernim naučnim istraživanjima, odgovarajući odnos sa našim duhovnim i mentalnim blagostanjem. Koristi od obavljanja specifičnih položaja i učenja svakodnevno dolaze od ispravnog izvođenja položaja ili samog djelovanja po sebi, vremena koje provedemo u datom položaju, od pažljivih i ispravnih tehnika učenja.

Svaki od 5 dnevnih namaskih položaja odgovara joga poziciji, i pozicije zajedno aktiviraju svih sedam ‘čakri’ (polja energije) u tijelu. Ideja o aktiviranju čakre može lingvistički zvučati čudno, ali kad je prevedemo na sopstveni jezik onda je lakše razumjeti.

Iscjeljitelji s Istoka vjeruju da je svaka čakra povezana sa glavnim nervom ganlije koji se grana iz kičmenog stuba. Dakle, koncept aktiviranja ovih nervnih centara srodan je kiropraktici ili instaliranju medicinskog uređaja koji stimuliše kičmu kako bi ispravila odgovarajuće tjelesne smetnje.

Za laike, ideja čakre se može razumjeti ukoliko razmišljamo kako ‘osjećaji’ funkcionišu. Primijetit ćemo da kada dodirujemo bilo koji dio tijela, taj dio odgovara svojom ‘budnošću’ i svjesnošću. Drugi dio tijela koji nije dodirnut, a nalazi se na istom nervnom putu, može također odgovoriti na nadražaj.

Kada osoba sjedi, na primjer, ona ne razmišlja o svojim nogama, koje se trenutno odmaraju; ipak, ukoliko ih neko dotakne, one će postati ‘svjesne’. Čakre rade na istin način.

Istraživanja su otkrila da različita područja tijela, aktivirana dodirom, pokretom ili mislima, izazivaju određene emocionalne i psihičke odgovore gotovo na isti način na koji osmijeh izaziva osjećaj sreće, i zapravo onda podstiče cirkulaciju, pa čak i onda kada se čovjek osjećao tužnim i tromim prije smijanja. Ovo je jedan od razloga zbog čega je veoma važno savršeno obavljati pokrete propisane tokom namaza, a ne samo nasumice u žurbi.

Tekbir i kijam zajedno su veoma slični ‘planina pozi’ u jogi, za koju je utvrđeno da poboljšava držanje, ravnotežu i samosvjesnost. Ova pozicija također normalizuje krvni pritisak i disanje, a i obezbjeđuje mnoge koristi onima koji boluju od astme i srčanih oboljenja.

Navodi se da postavljanje ruku na grudi tokom kijama aktivira čakru trbuha, ili nervni put koji usmjerava našu samosvjesnost na svijet i upravlja zdravljem mišićnog sistema, kože, crijeva, jetre, gušterače, žučnim mjehurom i očima. Kada držimo ruke otvorenim tokom dove, one aktiviraju ‘čakru’ srca, za koji se kaže da je centar osjećanja ljubavi, harmonije i mira, i kontroliše ljubav i suosjećanje. Ovaj položaj također regulira zdravlje srca, pluća, grudne žlijezde, imunog sistema i sistema cirkulacije.

Muslimanski istraživači dokazali su da kada muslimani uče Kur’an, stare misli, osjećanja, strahovi i krivica se raspršuju ili iscjeljuju, krvni pritisak i nivo stresa se smanjuju. Gotovo svi zvukovi na arapskom jeziku se izgovaraju dok se uči Kur’an, na taj način stvarajući ravnotežu na svim oboljelim područjima tijela.

Pojedini specifični zvukovi, ustvari, odgovaraju glavnim organima tijela. U svom istraživanju i stvaranju euritmije, Rudolph Steiner (osnivač Waldorf škole) je zaključio tokom laboratorijskih ispitivanja da vibracije koje se stvaraju izgovaranjem dugih samoglasnika A, E i U stimulišu srce, pluća, štitnjaču, epifizu, hipofizu i nadbubrežnu žlijezdu.

Položaj rukua je vrlo sličan položaju ‘pretklon’ u jogi. Ruku proteže mišice donjih leđa, bedara, nogu i listova nogu i dozvoljava krvi da se pumpa u gornji torzo. Ruku jača mišiće stomaka, trbuha i bubrega. Formiranjem pravog kuta dozvoljavamo stomačnim mišićima da se razvijaju, a spriječavaju i mlitavost srednjeg dijela.

Ovaj položaj također podstiče veći dotok krvi u gornje regije tijela, naročito glave, očiju, ušiju, nosa, mozga i pluća, dopuštajući da se mentalni otrovi izbace. Tokom vremena, to poboljšava moždane funkcije i karakter, i odličan je stav kako bi se održao pravilan položaj fetusa kod trudnica.

Za sedždu se kaže da aktivira ‘kruna čakru’ koja ima veze sa čovjekovim duhovnim vezama sa univerzumom oko njega i sa njegovim entuzijazmom duhovnih težnji. Ovaj nervni put je također povezan sa zdravljem mozga, nervnim sistemom i epifizom. Njegova zdrava funkcija balansira sa unutrašnjim i vanjskim energijama.

Tokom sedžde, mi se saginjemo, na taj način mi aktiviramo ‘osnovnu čakru’, koja upravlja osnovnim ljudskim instiktima i obezbjeđuje bitnu obuku. Ovo pomaže razvoju razboritosti i pozitivnog razmišljanja sa visoko motivisanim pogledima na život, kao i razvoju nadbubrežne žlijezde. Također, obavljamo ‘sakralnu čakru’ tokom sedžde, doprinoseći i jačanju reproduktivnih organa. Položaj sjedenja u namazu je sličan ‘položaju munje’ u jogi, kojim se učvršćuju prsti, koljena, bedra i noge. Ovaj položaj je dobar za one koji su skloni pretjeranom spavanju. Osim toga, ovaj položaj pomaže bržoj probavi, pomaže detoksikaciji jetre, i potiče peristaltičko djelovanje u debelom crijevu.

I na kraju, ali ništa manje važno, ‘grlo čakra’ se aktivira okretanjem glave prema, prvo desnom, a onda prema lijevom ramenu na završetku namaza. Ovaj nervni put je povezan sa grlom, vratom, rukama, šakama, bronhijama i sluhom, utječući na pojedinačnu kreativnost i komunikacije.

Vjeruje se da osobe koje aktiviraju svih sedam nervnih puteva makar jedanput dnevno mogu ostati dobro izbalansirani emocionalno, psihički i duhovno. Pošto je ovo cilj svih iskrenih muslimana, onda trebamo nastojati da postignemo savršenost u stavovima, učenju i disanju preporučenom u hadisu dok obavljamo svaki naš namaz, onim istim tehnikama savršenstva koje podučava popularna joga, Tai Chi, i mnogi ostali časovi vježbi.

Napisala: Karima Kristie Burns
Izvor: IslamOnline.net
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top