Vi ste ovdje
Home > Ostalo > Obavijesti > Prvi put u BiH: Obilježavanje Porajmosa – Dan sjećanja na genocid nad Romima

Prvi put u BiH: Obilježavanje Porajmosa – Dan sjećanja na genocid nad Romima

U suorganizaciji sa Televizijom Sarajevo, Centrom za kulturu Sarajevo, te Općinom Novi Grad Sarajevo i Općinom Centar Sarajevo realizirao PRVO BOSANSKOHERCEGOVAČKO OBILJEŽAVANJE PORAJMOSA, koje će se sastojati iz emitovanja doumentarnog filma, predstavljanja izložbe na temu genocida nad Romima, te obraćanja općinskih načelnika Semira Efendića i Nedžada Ajnadzića.

  1. Utorak, 01.08.2017., u 19 sati – Televizija Sarajevo – Dokumentarni film “Bosna i Porajmos”, autor: mr. Fatmir Alispahić;
  2. Srijeda, 02.08.2017., u 11 sati – Galerija Općine Novi Grad Sarajevo – Izložba na temu “Bosna i Porajmos” i prikazivanje istoimenog filma TVSA; Obraćanje: Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo;
  3. Srijeda, 02.08.2017., u 16 sati – Centar za kulturu Sarajevo u Centru za mlade na Gorici organizira prikazivanje dokumentarnog filma “Bosna i Porajmos”, Obraćanje: dr. Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Sarajevo.

Evropski parlament je u aprilu 2015. godine usvojio Rezoluciju o antiromstvu u Evropi i priznanju na razini Evropske unije Dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu. U Evropi je ubijeno pola miliona Roma, u Hrvatskoj 28.000 Roma, u Srbiji 16.000 Roma…  Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja u kojoj je spriječen genocid nad Romima, zahvaljujući odlučnoj akciji bošnjačkih uglednika koji su formirali odbor za spas Roma, te donijeli Rezoluciju kojom Rome proglašavaju sastavnim dijelom bošnjačkog naroda, čime su romski narod zaštitili od rasističkih zakona.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top