Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Prvi put nakon 20 godina: Hidrogradnja posluje pozitivno

Prvi put nakon 20 godina: Hidrogradnja posluje pozitivno

Međutim, od izmirenja dugovanja uposlenicima koji su otpušteni odlaskom u stečaj zasad još nema ništa. Nekadašnji gigant odlaskom u stečaj ostavio je nezbrinutim oko 600 radnika. Jedan od njih, Džafer Alić, ima 15 godina neuplaćenog radnog staža i neisplaćene plaće za tri godine.

“Moja otpremnina za 28 provedenih godina u Hidrogradnji je bila 2.820 KM. Iako je po svim zakonima stečajni upravitelj trebao da isplati osam plata i otpreminu, od toga nema ništa nije uradio”, kazao je BHT-u Alić.

Sindikat građevinarstva KS i Udruženje za zaštitu ljudskih prava Slobodni pogledi podnijeli su Ustavnom sudu apelaciju za poništenje stečaja, ističući da su kroz apelaciju dokazali da je stečaj protivzakonit i protivustavan.

“U Hidrogradnji nije trebalo da dođe do stečaja, jer se kompanija nalazila u finansijskog konsolidaciji. U Hidrogradnji je trebalo da dođe do reorganizacije, a pare koje se nalaze u UN-u i u potraživanjima od Libije treba da se naplate i injektiraju u Hidrogradnju da se kompanija digne”, ističe Miralem Terzo iz Udruženja Slobodni pogledi.

Resursi kojima trenutno raspolaže ova firma iskorišteni su da se vrati u pogon ono što je prije tri godine stalo i, prema riječima stečajnog upravnika, nakon 20 godina ova firma prvi put pozitivno posluje. Iako za trenutno zaposlene uplaćuju redovna primanja i doprinose, za isplate dugovanja bivšim radnicima sredstava nema.

BHT

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top