Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Prvi noćni polumaraton u Tuzli: Cilj omasoviti rekreativno bavljenje sportom

Prvi noćni polumaraton u Tuzli: Cilj omasoviti rekreativno bavljenje sportom

 U organizaciji Atletsko-rekreativnog kluba Rekreativci u Tuzli će se u subotu održati prvi noćni polumaraton. Trka duga 21 kilometar i 100 metara počeće u 21 sat, a radi se prvom polumaraton, u BiH i regiji, koji će se trčati u noćnom terminom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učešće je najavilo preko 600 takmičara. U najvećem broju, na noćni polumaraton dolaze trkači iz svih krajeva BiH, ali su stigle prijave i od takmičara koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke i Kipra.

“Najzvučnija imena koja će nastupiti su bh. olimpijka Lucija Kimani, najbolji bh. maratonac u ovoj godini Mladen Stevanović, bh. atletski reprezentativac Alija Imamović i Zdravko Mišović, pobjednik dubrovačkog polumaratona i mnogi drugi“, kaže Edin Hurić, direktor noćnog polumaratona.

Start trke, koja se trči pod sloganom „Pokaži da možeš“, je planiran na kompleksu na Panonskim jezerima, gdje će biti i cilj.

Pored polumaratona, a s ciljem uključivanja onih koji se još ne usuđuju istrčati dionicu dugu 21,1 kilometar, biti će upriličena i FunRun trka, dužine pet kilometara. Učešće u trci je besplatno, a organizuje se s ciljem motivisanja građanstva da se rekreativno bave sportom, te preuzmu brigu o vlastitom zdravlju.

“Ova trka ne bi bila moguća bez velike pomoći i podrške sponzora. Iako smo sa realizacijom projekta, s aspekta sponzora krenuli veoma kasno ipak smo naišli na razumijevanje vodećih ljudi u Gradu Tuzla i Vladi Tuzlanskog kantona, ali i kod javnih i privatnih preduzeća, koji su nam izašli u susret. Naravno, svima smo zahvalni, jer su u današnje vrijeme izdvojili novac da bi Tuzla imala jedan ovakav događaj“, naglasio je Suad Suljić, predsjednik ARK Rekreativci.

Svi takmičari će po završetku trke moći uživati u koncertnom dijelu međunarodnog festivala umjetnosti mladih Kaleidoskop, a u subotu uvečer nastupiti će grupe Van Gogh, Sopotproject, No rules, Sassja, Raggulation i Untold.

Organizacijom prvog noćnog polumaratona namjera organizatora je omasoviti rekreativni sport u gradu Tuzla, promovisati potencijale Grada Tuzla, ali i ukazati na zdrav načina života.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top