Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Prvi nastup Velike Britanije sa islamskim obveznicama: Korak naprijed, nazad dva

Prvi nastup Velike Britanije sa islamskim obveznicama: Korak naprijed, nazad dva

Plan Velike Britanije da izda prvu islamsku obveznicu će ojačati njenu poziciju kao centra za trgovinu islamskih obveznica, ali će i propustiti šansu da razvije evropsku industriju islamskog bankarstva.

Pet banaka je dobilo mandat od strane Velike Britanije da rasporedi 200 miliona funti (336 miliona dolara) za pitanja islamskih obveznica. To je dio napora koji je David Cameron, premijer Velike Britanije, uložio da zaštiti London od konkurentnosti drugih sjedišta za islamske obveznice kao što su Luksemburg, Dablin, Dubai, i Kuala Lumpur. Islamske obveznice bi uskoro mogle biti izdate, uvjeti na tržištu su jedino pitanje.

To bi moglo smanjiti uticaj ovog pitanja na razvoj i dubinu islamskog bankarskog sektora u Velikoj Britaniji, najvećeg u Evropi. To bi također moglo limitirati pristup britanskim bankama ovom pitanju, čineći za njih upotrebu islamskih obveznica težom. „Pokretanje transakcija sa islamskim obveznicama od strane vlade Velike Britanije je korak naprijed zbog toga što će kreirati standard i otvoriti tržište za druge emitente.“  rekao je Apostolos Bantis, kreditni analitičar nadolazećih tržišta Commerzbank u Londonu. „Međutim, ovo pitanje neće odmah donijeti velike promjene. Potrebno je mnogo frekventnije izdavanje islamskih obveznica kao i učešće privatnih banaka i korporacija da bi se uspostavilo tržište za islamske obveznice u Velikoj Britaniji.“

Britanski zvaničnici su prethodno naznačili da će nadolazeće izdavanje islamskih obveznica najvjerovatnije biti jednokratno pitanje, a ne početak redovnog programa izdavanja. Jedna od najvećih banki u Londonu je islamska banka Londona i Bliskog istoka, najveća evropska samostalna banka, koja trenutno gradi i uspostavlja još jače veze sa zemljama Zaljeva – prošle godine je otvorila uredu Dubaiu i ponudila svoje dionice na berzi. U februaru, banka Londona i Bliskog istoka je bila jedna od suvodećih u izdavanju islamskih obveznica iz islamske razvojne banke vrijednih 1.5 biliona američkih dolara, najvećeg izdavanja od strane nadnacionalnih zajmodavaca ikad.

„Razočarani samo jer nijedna islamska banka iz Velike Britanije nije izabrana da bude organizator, to bi donijelo novu priliku za islamsko tržište u Velikoj Britaniji.“ kaže izvršni direktor Humphrey Percy.

Britanski zvaničnici za finansije nisu dali nikakav komentar; vlada je ranije izjavila da su banke odabrane u otvorenom i konkurentnom procesu. Za organizatore su imenovane Barwa Bank, CIMB, i državna banka Abu Dhabi – koje su znatno veće od britanske islamske banke – veliki dio kolača će otići u već bogate džepove islamskih investitora u Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i jugoistočnoj Aziji, a u Britaniju neće otići ništa. Islamskim bankama u Velikoj Britaniji je nedostajalo širine u visoko rangiranom šerijatskom skladu, nedostajalo je instrumenata najboljeg kvaliteta, instrumenata koje se mogu iskoristiti – ili prodati. Obje banke, banka Londona i Bliskog istoka i evropska islamska banka za investicije, i još jedna institucija iz Londona, su izjavila da planiraju da kupa britanske islamske obveznice u korist klijenata i za svoje vlastite potrebe.

Međutim, ovo će ići mnogo teže ukoliko većina papira (obveznica) završi na Bliskom istoku i u Aziji. „Moguće je da se polovina toga dodijeli britanskim islamskim bankama, međutim, smatram da će većina biti raspodjeljena izvan Velike Britanije.“ rekao je Harris Irfan, generalni direktor evropske islamska banke za investicije. „To će primarno biti kupi-i-čuvaj papir (obveznica); neće biti visoko rangirana na tržištu.“ Struktura islamskih obveznica će, čini se, limitirati obim do toga da bi izdavanje obveznica moglo biti prošireno samo ukoliko potražnja bude velika. Britanija će raditi po strukturi transakcija u muslimanskim regijama, prodaja sa ugovorom po šerijatskim zakonima, pod kojim će prihodi tri centralna vladina ureda poduprijeti transakciju.

 

Izvor: oictoday.biz

Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top