Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Prvi dan sajma knjige u Sarajevu: Izdavači zadovoljni, najviše posjetilaca očekuje se tokom vikenda

Prvi dan sajma knjige u Sarajevu: Izdavači zadovoljni, najviše posjetilaca očekuje se tokom vikenda

U bogatoj ponudi, izdavačke kuće pored ostalog, izložile su univerzitetsku literaturu, dječje knjige, stručna izdanja iz različitih oblasti, priručnici, poznata djela svjetske književnosti

 

Prvog dana 27. Međunarodnog sajma knjige i 13. bijenale knjige koji je danas počeo u Sarajevu, više od 150 izlagača na štandovima je u ponudu svim posjetiocima stavilo različita djela književnih formi, piše Anadolu Agency (AA).

U bogatoj ponudi, izdavačke kuće pored ostalog, izložile su univerzitetsku literaturu, dječje knjige, stručna izdanja iz različitih oblasti, priručnici, poznata djela svjetske književnosti.

“Ove godine smo obezbijedili jako puno naslova. Na štand smo izašli sa novih 25. Nešto što će sigurno privući pažnju je “Kapital“ Tomasa Piketija. To je obimno djelo i naslov koji je obilježio 2014. godinu”, kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) iz izdavačke kuće “Buybook”, Ida Hamidović.

Prema njenim riječima, “Buybook” je prvi u regionu uspio objaviti najnoviji roman “Mimarov šegrt”.

“To je nešto zaista dobro i vjerujemo kako će to privući najviše čitatelja”, istakla je Hamidović, dodajući kako u narednim danima na sajmu očekuje veliki broj posjetilaca. 

“Prvi dan je nekako manja posjećenost, kako dan odmiče ima građana, kako završavaju sa radnim vremenom. Obično ljudi ostavljaju za vikend, tada očekujemo naviše posjećenosti. Nadamo se da će biti kao i prethodnih godina. Dolaze i razne ekskurzije širom gradova BiH ne samo iz Sarajeva”, rekla je Hamidović za AA.

Prema najava organizatora, sajam će kroz šest dana okupiti izdavače iz Srbije, Hrvatske, Turske, Njemačke, Irana, Velike Britanije.

Pored brojnih izdavačkih kuća, na ovogodišnjem sajmu učešće je uzeo i turski kulturni centar “Yunus Emre” koji je na svom štandu izložio djela turske književnosti. Prilikom posjete prvom danu sajma knjige u Sarajevu, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay kazao je kako će u budućnosti raditi na tome da jedan štand bude posvećen i Turskoj i BiH.

“Ovo je lijepa manifestacija koja se već godinama održava u Sarajevu. U njemu učestvuje i Turske jer na njemu u ponudi su i neka djela turskih pisaca i prevedena su na bosanski jezik. To je jedan vrlo važan most između dvije zemlje”, istakao je Erginay.

Vjerska literatura nezaobilazna je u sajamskoj ponudi, a izdavačka kuća “Libris” prvog dana sajma prezentovala je knjige za odrasle i djecu koja pomažu u razumijevanju islamskih aktivnosti i prakticiranja vjere. 

“U Librisu je pretežno vjerska literatura, prije svega islamska. U ponudi imamo raznih knjiga, od knjiga za djecu, slikovnica, imamo i izdanja enciklopedija islama, Kur'ane priručnike za islamske aktivnosti”, naglasio je Vedad Jusić koji radi na štandu “Librisa”.

Prema njegovim riječima, izdavačka kuća redovno izlazi na aprilski sajam u Sarajevu stoga i ove godine očekuju veliku posjećenost.

“Aprilski sajam je dobar jer je uvijek dobra posjećenost, glavni je u toku godine i dobro je organizovan. Možemo reći da je posjeta zadovoljavajuća. Danas još uvijek nije prometno ali sutra već očekujemo dosta više posjetilaca”, istakao je Jusić.

Ovogodišnji sajam knjige koji će trajati do 27. aprila, tradicionalno se održava u Skenderiji, a u organizaciji je Kantonalnog Javno preduzeća Centar Skenderija – Sarajevski Sajam, te partnera trgovačko-knjižarskog društva “Šahinpašić“, uz angažman Udruženja izdavača i knjižara BIH. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com