Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Prvi bh. paraolimpijac koji vozi super G utrku!

Prvi bh. paraolimpijac koji vozi super G utrku!

Naš paraolimpijac Fahro Ćatović trenutno se nalazi u Austriji, gdje će narednih dana predstavljati našu državu na IPCAS utrci u Abtenau.

Ćatović će nastupati u četvrtak, petak i subotu, u disciplinama super G, veleslalom i slalom.

“Super G je veoma zahtjevna brza disciplina i u BiH do sada nije bio ni jedan takmičar u ovoj disciplini. Svaka disciplina sa sobom novi posebne izazove. Super G se vozi na skijama od 205 cm i dostiže se brzina preko 100 km/sat. Do sada je prijavljeno preko 100 takmičara iz 16 zemalja. Iz našeg regiona jedina je prijavljena naša ekipa. Zanimljivo je i bodovanje ovog takmičenja. Naime, svaki paraolimpijac treba imati što manje bodova na rang listi i svako od nas počinje sa 1000 bodova. Ja trenutno imam 860, poslije samo jedne trke”, kaže Fahro Ćatović.

Da bi bh. paraolimpijac nastupao na Europa kupu i svjetskom prvenstvu, treba imati 360, odnosno 240 bodova.

“To je idući cilj, kao i kvalifikacija za Olimpijske igre u Južnoj Koreji u 2018. godini. Vremena je malo, dosta truda i rada je do sada uloženo, a jos više će trebati uložiti. Nadamo se da ćemo imati podršku Paraolimpijskog komiteta BiH, kao i do sada. Posebno im se zahvaljujemo na dosadašnjoj svesrdnoj pomoći koja je omogućila učešće na ovom međunarodnom takmičenju”, kaže na kraju Ćatović.

Akta.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top